Karaköy'de çoğu kişinin varlığını fark etmediği bir dükkan yıllardır varlığını sürdürüyor. Hacı Hasan Fehmi Özsüt 1915 adlı mekan, günümüzde artık çok azalmış olan manda sütünden yapılma tatlıları ile ön plana çıkıyor. Aslen Arnavut göçmeni olan ailenin dedesi Hasan Özsüt, 93 Harbi sonrası İstanbul'a göçmüş. Burada başladığı sütlü tatlı üretimi işini, şu an üçüncü kuşak olan iki kardeş (Hasan ve Resul) devam ettiriyor. Bu anlamda bir asrı deviren şehirdeki ender mekanlardan.
A small artisan shop has been continued its presence for years. The venue called Hacı Hasan Fehmi Özsüt 1915 is shining out with desserts made from buffalo milk which is very rare for today. The grandfather of the family was an immigrant from Albania. He emigrated to Istanbul after 1878 Ottoman-Russian War. The production of milky dessert job which he had started, has been maintained by two brothers (Hasan and Reşit) who are third generation. So it is one of a few venues in the city exceeding a century as commercial life.
Bizi mandırasında misafir eden Hasan Özsüt, özetle bu çiftlik işinin tarihçesini anlattı. 2002 yılında daha kaliteli bir hammadde üretimi yapabilmek amacıyla Sarıyer'de ilk çiftliğini kurmuş. 2005'te Kemerburgaz civarında başka bir çiftliğe taşınmış. Ancak burada mandaların komşu villaların bahçesine zarar vermesinden dolayı resmi makamlarda ceza almış. Sonunda 2011'de Tekirdağ'ın Husunlu köyünde bulunan şimdiki çiftliğine taşınmış. Çiflik İstanbul'a arabayla 1,5 saat mesafede. Tekirdağ'a 10 km kala saptığınız bir sapaktan ulaşılan Husunlu köyünün sonunda bulunuyor. Çiftlikte 40 kadar manda ve bir düzine kadar çoban köpeği var. Hasan Bey bize soba başında malak sucuklu yumurta hazırlayıp sohbet ettikten sonra çiftliğini gezdirdi. Bu gezi sırasında mandalar hakkında yeni bilgiler de öğrendik. Öncelikle mandalar duygusal hayvanlarmış. Hiç tanımadıkları biriyle karşılaştıklarında agresif olabiliyorlar. Heybetli gövdelerini görünce neden zincirlenmiş olduklarını anlamakta zorlanmıyoruz. Bizim için de ilk temas demek olan tanışmamız esnasında mandalara fazla sokulmadan ahırlarını gezdik. Mandaların ter bezleri diğer sığırlar kadar gelişmediği için fazla terleyemiyorlar ve serinlemek için bir su birikintisine sürekli girme ihtiyacı hissediyorlar. Bu nedenle sulak bir araziye sahip olmak manda yetiştirmenin ilk kuralı.
Hasan Özsüt who invited us to his farm and guessed, summed up the story of this farm job. He was established his first farm in Sarıyer in 2002 to produce a more qualified raw material. He moved to another farm around Kemerburgaz in 2005. He was fined by official authorities because of buffalos harming the gardens of neighbour villas. Finally, he moved to last farm located in Husunlu Village, Tekirdağ. The farm takes 1,5 hours by car from Istanbul. The farm is located at the end of Husunlu Village arriving after a turn 10 km before Tekirdağ. There is about 40 buffalos, 2 cows and 12 shepherd dog in the farm. Hasan Bey prepared an omelette with buffalo calf soujouk and chatted us. Then he showed us the farm. We learned new things about buffalos during this show. Firstly, they are emotional animals. They could be aggressive when meet someone they never knew. When we see their stupendous bodies, we understand why they were chained. We strolled their barn without touching them. They are also sensitive against too hot or cold weather. Due to the sweat glands of buffalos were not improved as other cattles they can not sweat too much and need to soak permanently into a puddle. Having a watery land is the first rule for buffalo breeding.
Yaklaşık 10 kilo manda sütünden bir kilo kıvamlı ve inek kaymağına göre daha beyaz, daha yağlı,(manda sütünün yağ oranı %16 iken; inek sütünün yağ oranı %8-9 civarı) düşük kolesterollü (manda sütünün kolesterol oranı %13 iken; bu oran inek sütünde %18'e çıkıyor) ve uzun ömürlü bir kaymak elde ediliyor. Bir manda 3-3,5 litre kadar süt veriyor her seferinde. Sabah akşam, günde iki kez beslenen mandalar toplamda 60 kg. ot tüketiyor. Hasan Bey, yazın yapılan hasattan biriktirdiği ot balyalarını mandaları beslemek için kullanıyor. Otlarını çoğaltmak veya hayvanların süt verimini arttırmak için herhangi bir kimyasal kullanmaktan özellikle kaçınıyor. Mandalar 30-35 yıl kadar ömre sahipler. Şu anda ülkemizde manda yetiştiriciliği ortadan kalkma noktasına geldiği için olsa gerek hükümet, manda sahiplerine hayvan başına teşvik ödemesi yapıyor.
More whiter, dense, low cholesterolled (cholesterol rate of cow milk is %18, buffalo milk is %13) and long lasting 1 kilo clotted cream as against cow cream is obtaining from 10 kilos buffalo milk. A buffalo is milking 3-3,5 liters milk %16 fat rate after 5 years it was born at every time. Buffalos are feeding two times a day and consuming 60 kilos hay in everyday. Hasan Bey are using hay bales collected from summer harvest to fed the buffalos. He especially avoding from using chemicals to increase the hays or mik productiveness of the animals. Buffalos are living about 30-35 years. The government is making subsidy payments to buffalo owners per animal because of buffalo breeding is almost extincted in our country.
Sinirli bir mandanın süt verimi düştüğü için hayvanın sinirini yatıştırmak için oksitosin hormonu iğnesi yapılıyor. Bu iğne sayesinde hayvan gevşeyip sütünü salıyor. Tabi iğneyi hayvana belli etmeden, hızlıca yapmak ve sütü de hemen sağmak gerekiyor. Yoksa ilacın etkisi geçici. Oksitosin mutluluk hormonu olarak biliniyor ve kimyasal bir yan etkisi bulunmuyor. Dolayısıyla sütte de herhangi bir ilaç kalıntısı kalmıyor. Mandalar süt sağımında o kadar hassaslar ki sadece tanıdık oldukları çobana süt veriyorlar. Rahatsız olmamaları için flaşlı fotoğraf çekmiyoruz.
Because of decreasing the milk productiveness of an angry buffalo they are using oxytocin hormone vaccination to decrease this anger. Thanks to it animal is relaxing and leaving her milk. This vaccination should be apply to animal without dissimulating and fast. Its milk should milk immediately. The effect of the medicine is temporary. Oxytocin is known as happiness hormone and there is no chemical side effect. So there are not remaining any medicine residue in milk. Buffalos are so sensitive about milk we did not take photos with flash not to bother them.
Kaymağı, sucuğu ve diğer ürünlerinin lezzetini bildiğimiz mekanın üretim sürecini de görmüş oluyoruz. Mandaların yaşam alanlarını da gördükten sonra doğal hayatın verdiği huzurla dönüşe geçiyoruz. #KanGurular Erşen T.
We were already known the taste of its cream, soujouk and other products. We also witnessed the production process of the venue. After we saw the living area of buffalos, we returned with the peace of natural life. #KanGurular