Kartal E-5 yanyol üzerinde Konya mutfağının yeni temsilcisi Tepeli'de mekan sahibinin daveti üzerine lezzetleri denemeye geldik. Tepeli Lezzeti 2016 sonunda iki ODTÜ'lü girişimci tarafından açılmış. Daha yolun başındalar ama ustaları ve ekibi konuya hakimler.Mekan iki katlı oldukça büyük ferah , önünde otoparkının oluşu ve Kartal köprüsüne yakınlığıyla yol üstünden görülen bir yer. Mekanın müdürü Nihat bey oldukça güleryüzlü ve konuksever biri. İşleri Konya mutfağı olduğuna göre aşçımız da Konya Ereğli'den haliyle.Bir yandan pideler hazırlanırken biz önden bamya çorbasıyla başlıyoruz. Bir çoğumuz bamya yemeğini sevmeyiz. Ancak Konya mutfağında bamya çorbasının yeri ve önemi başkadır. Kısacası imza niteliğindedir bu çorba. Amasya'dan gelen kurutulmuş küçük bamyalar küçük küçük kesilmiş kuşbaşı et ile nefis bir çorba haline gelmiş ve bol limonla çok keyif alarak içtik.Bazı yerlerde salçasını çok koyduklarından mı ya da çok fazla kaynattıklarından mı bilmem pek sevememiştim bamya çorbasını ama burada çok hoşumuza gitti.
Daha sonrasında kepekli mayasız hamurdan yaptıkları ve sündürdükçe 1 metreyi bulan pidelerimiz geldi masamıza. Etli ekmek,bıçak arası ve Konya bez tulum peyniriyle yaptıkları pideleri sıcak sıcak tüketiverdik.Pideleri genel olarak başarılı bulduk. Bez tulum peyniriyle yapılanı da en az diğerleri kadar iyiydi.Hatta et sevmeyenler için kesinlikle bu pideyi öneririz.Pidelerden sonra bir yandan tiritler hazırlanırken bir yandan da fırın kebabına yöneldik. Fırın kebabı kendi yağı ve kuyruk yağıyla büyük bir kazan içinde 3-4 saat kadar pişiyor. Kendi yağı ve suyu içinde pişen kuzu etleri kemiklerinden ayrılıyor resmen dağılıyor. Sonrasında pide üstünde sunulan kebabın yanında soğan,domates ve biber sunuluyor.Daha sonrasında tirit hazırlığına geçildi. Bir tabak içine tırnak pideler dizildi üzerine biraz ilikli kemik suyu daha sonra biraz ince kıyılmış soğan ve sonrasında yoğurt döküldü ve üzerine biraz sumak ve sotelenmiş kuşbaşı etleri ,maydanoz ve en son kızgın tereyağı dökülerek servise hazır hale geldi. Bir diğer tirit çeşidi de aynı yöntemlerle ama kuşbaşı et yerine satır kıymadan Adana köftesi şeklinde geldi. Her iki tirit de başarılıydı.Adana kıymadan olan daha çok yakışmıştı ve tiridine bana bana yedik.Yemek sonunda Konya mutfağının olmazsa olmaz tatlısı sac arası ve sac arası sarması ile finali yaptık. Fıstıklı burgu şeklinde gül böreğini andıran bir tatlı sac arası ve yanında kesme dondurmayla çok iyi bir ikili oldular.Konya mutfağı lezzetlerini sevenler özellikle Anadolu yakasında olanlar için Tepeli Lezzeti çok iyi bir alternatif, denemenizi tavsiye ederiz. #KanGurular Fuat Ş.
We came to the venue called Tepeli Konya Mutfağı&Kebap the new representative of Konya Culinary located on E-5 side roda in Kartal to try the tastes with the invitation of owner of the venue. The venue has been opened by two enterpreneurs graduated from METU at the end of 2016. they are very new in the sector but their masters and the crew have full knowledge of the subject. The venue has two-storey, very spacious. It has a special parking area, near to Kartal Bridge and E-5. It has been seen easily from the road. The manager of the venue, Nihat Bey is a very hospitable and smiling person. Due to their job is related with Konya Culinary, our cook is naturally from Ereğli, Konya.When they were preparing the flatbreads we started to taste with okra soup. Most of us do not like okra food but the importance of the okra in Konya Culinary is different. In sum, this soup is a signature food. Dried small okras coming from Amasya converted a yummy soup with meat cubes. We drank it with pleasure with ample lemon juice. I have not liked okra soup in some other places. I do not know the exact reason of this. Maybe they put too much paste or too much boiled it but we liked it in here.
Later, the flatbread kinds came to our table made from whetan, unleavened dough and their length near to one meter when you stretch them. We warmly consumed the flatbreads made from meat, local tulum cheese and bıçakarası kind. We generally found successful flat bread kinds.the one with tulum cheese was good at least other ones. We even definitely advice this kind for people do not like meat.After flatbreads we directed to oven kebab. The lamb meat is cooking with its own tail fat and juice along 3-4 hours in a big cauldron in oven kebab. This meat is easily seperated from its bones after cooked. It is serving on pitta bread with onion and tomato. Then they started to prepare tirit ( boiled minced meat sauce poured on diced bread ). First, they put diced bread on a plate. Then, they poured gelatin juice with medulla, brunoise cut onion and yoghurt on them. They added some sumac, small meat cubes, parsley and melted hot butter. It was ready to serve. Another tirit kind is made from Adana style minced meat cutted with chopper. Both of them was successful. I liked much more the Adana style. We ate them heartily. After dinner we made the final with essential dessert of Konya Culinary, sacarası and wrapped sacarası. They became a very nice couple with their spiral shape, pistachio as ingredient and hard ice cream. Tepeli Konya Mutfağı&Kebap is a good alternative for the lovers of Konya Culinary especially located on Anatolian side. We advise here to you to try it. #KanGurular
Tepeli Konya Mutfağı istanbul’un Kartal ilçesinde olup toplu ulaşım ile giderseniz Kartal metrosundan yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde. Caddeye bakan kısmında park imkanı olan Tepeli Konya Mutfağı oldukça geniş ve ferah oturma alanlarına sahip. Açılalı yaklaşık 6 ay gibi kısa bir zaman olmasına rağmen yeterince oturmuş bir düzene sahip. Haftanın her günü saat 08.00-23.00 arasında hizmet veren mekanda İç Anadolu’nun pide ve kebap çeşitlerini görmekteyiz. Menüsünde altı çeşit çorbadan en göze çarpanı bamya çorbası.Mevlana şehri olan Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri olan bamya çorbası;ipe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyalar ve küçük kuşbaşı doğranmış dana etiyle, et suyu ve limon suyuyla nefis.Salatalardan;söğüş,çoban,mevsim,yeşil,göbek ve cevizli gibi yine altı çeşit salata yer almakta.Tercihim mevsim salatadan yana.Salata sonrasında büyük kupa bardaklarda gelen açık ayranları oldukça lezzetli. Konya mutfağının sembolü olan etli ekmek,incecik hamuruyla yiyip de doyup doymadığınızı anlayamayacağınız güzellikte bir hamur işi.Pideler kepekli mayasız hamurdan yapılmakta olup yaklaşık uzunluğu 1 metreyi bulmakta.Hamurunun ince ve etinin çift bıçakla kıyılmış olması en önemli özelliği.Günümüzde genellikle makinede veya zırhta çekilen etli ekmeğin ismi ‘bıçak arası’ , peynir ilaveli ise ‘Mevlana’ olarak değişmekte.Gazlı fırında pişirilen etli ekmekler, bir müddet dinlerildikten sonra kesilmekte.Közlenmiş sivri biberlerle süslenip uzun tahta servislerde masalara servis edilmekte.Mevlana, tulum peynirli ve etli olanlarından en iyisi çıtırlığıyla klasik (etli) olanı tabiki de.
Türküsünden aşina olduğumuz tirit yemeği Orta Asya kökenli bir yemek çeşidi.Hemen hemen her yörenin kendine özgü bir tirit yemeği olsa da et suyuyla pide,bayat ekmek veya yufkanın ıslatılması hepsinin ortak özelliği olarak göze çarpmakta.Tepeli Konya Mutfağı’nda kuzu eti ve Adana usulü kebabı şeklinde iki tür tirit karşımıza çıkmakta.Tabağa konulan kesilmiş pidelerin üzerine et suyu serpiştirildikten sonra yoğurt yayılıyor.Sonra sırasıyla soğan,biber,sumak, maydanoz domates ve etler ekleniyor.Son aşama olarak da tavada eritilen tereyağlar tavada eritilip yemeğin üzerine gezdirilmekte.Sonrasında da tiridine banmak kalıyor :) Kuzu etiyle yapılanı daha makbul görünse de Adana usulü yapılanı daha lezzetli olmuş.Konya Fırın (Furun) Kebabında kuzunun ön kolu ve kaburgası kullanılmakta.Etin tabanına döşenen kaya tuzlarının üzerine dizilen etler başka hiçbir malzeme konulmadan kendi halinde fırına verilip büyük bir kazan içinde yaklaşık 3-4 saat kadar pişirilmekte.Pide üstündeki kebap, soğan ve domateslerle birlikte servis ediliyor.Tuz oranının fazlalığı az tuzlu yiyenler için handikap oluşturabilir.Konya mutfağının kendine özgü tatlılarından olan fıstıklı sac arası ile fıstıklı sac arası sarma tatlıları kesme dondurma ile servis ediliyor.Fıstığı fazla olan fıstıklı sac arası favorim.Velhasıl İstanbul’un Anadolu yakasında olanlar için Konya mutfağının lezzetleri için güzel bir alternatif olan Tepeli Konya Mutfağı’nı tavsiye ederim. #KanGurular Ari D.
Konya mutfağından lezzetleri denemek için mekana geldik. Henüz beş ay önce açılmış bir mekan. Eski mekandan kalan menü ve dekorasyon değişmemiş. Hatta çalışan personelin bile çoğu aynı. Sadece isim değişikliği yapılmış. Otoyolun kenarında yer alan, kendine ait otoparkı olan, iki katlı, geniş kapasiteli bir mekan. Konya mutfağı denince çok fazla çeşit akla gelmiyor ama olan çeşitler genelde lezzetleriyle biliniyor. Etli ekmek çeşitlerinden başlayalım. Bıçakarası denilen etin satırla kıyma haline getirildiği kıymalı, Konya bez tulum peynirli ve bunların karışımından oluşan Mevlana denilen karışık etli ekmek çeşitleri var. Hamurunun mayasız ve yumuşak şekilde hazırlanması gerekli. Beyaz un kepekli unla karıştırılarak hamuru hazırlanıyor. Hamuru sakızlı olarak tabir edilen esnek kıvamda ve delinmeyecek şekilde elle kolayca açılıyor. Kolayca uzayan hamura fırına verilmeden önce şekil verilip, inceltiliyor. Etli ekmeğin harcına kıyma, domates ve yeşil biber dışında bir katkı bulunmuyor. Yöresel tulum peyniri sünmeye yatkın bir peynir ve lezzetli. Hem peynirli olanı hem de kuşbaşı etle karışık olan versiyonunu beğendim. Tadıma tabi ki bamya çorbası ile başladık. Kuru bamyadan hazırlanan bu çorba aslında klasik bir çorbaya göre bol malzemeli ve doyurucu. Salça oranı çok fazla değildi. Konya mutfağının en bilinenlerinden. Çorbanın ardından etli ekmek çeşitlerinden denedik. Onun da ardından tirit yemeğinin iki versiyonunu denedik. Tiritin hazırlanışında önce sıcak pide parçaları kemik suyu ile ıslatılıyor. Ardından bol miktarda yoğurt ekleniyor. Sonrasında soğan, sumak ve kuşbaşı et parçaları ekleniyor. Kızgın tereyağ gezdirilip domates dilimleri ile süsleniyor. Bu, tiridin klasik versiyonu. Tattığımız ikinci versiyonda ise kuşbaşı et yerine Adana Kebap parçaları kullanılmış. Yoğurt ve tereyağı bileşimi kesinlikle başarılı bir sonuç sağlıyor. Tabi kemik suyunun da katkısını unutmamak lazım. Akşamın en iddialı yemeği ise üç saat boyunca kendi suyunda ocakta pişen Furun yani fırın kebap. İçinde kuzu etinin ön kol kısmı ile gerdan kısmı da vardır. Etin yağlılığı kuzu kaburgasından kaynaklanır. Etin içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Tırnaklı pide üzerinde sunuluyor. Eti yumuşak ve lezzetli ise size parmaklarınızı yedirtecek bir yemek. Bizim denediğimiz versiyonun tuz oranı biraz yüksekti. Tatlı olarak ise kaymak ve kesme dondurma eşliğinde sacarası ile sacarası sarma aldık. Çıtır çıtır ve şerbetli tatlı sevenleri memnun edecek bir tabaktı. Özellikle sıcakken yemek daha doğru. Mekan, Anadolu yakasında iftar için yer arayanlara da alternatif olabilir. Konukseverliği için halkla ilişkiler yöneticisi Nihat Bey'e ve personele teşekkürler. #KanGurular Erşen T.
Konya mutfağından örnekler sunan Tepeli Konya Mutfağı & Kebap'a geldik..Bamya çorbası ile açılış yaptıktan sonra sırası ile Konya Tulum Peynirli Ekmek,Etli Ekmek ve Mevlana ile devam ettik.Daha sonra Konya'nın meşhur Fırın Kebap (Konyalılar Furun diyor) geliyor.Fırın Kebap masanıza gelene kadar meşakkatli işlemlerden geçiyor.Ana yemek olarak yine Konya'nın spesyallerinden tirit geliyor.Tepeli Konya Mutfağı & Kebap'ta , tirit iki türlü yapılıyor; biri kuşbaşılı diğeri kıyma kebabından.Finaldede demli çayınız ile Konya'nın meşhur tatlısı sac arası ile taçlandırıyorsunuz.Ramazanda bu lezzetleri tatmak istiyorsanız biran önce rezervasyonunuzu yaptırmanızı öneririm. #KanGurular Ali A.
KanGurular'ın Puanı
KanGurular | Lezzet | Servis | Atmosfer | Fiyat | SONUÇ |
---|---|---|---|---|---|
Fuat Ş. | 8 | 9 | 8 | 9 | 8.5 |
Ali A. | 8 | 7 | 7 | 8 | 7.5 |
Erşen T. | 8 | 8 | 7 | 8 | 7.75 |
Ari D. | 8 | 8 | 8 | 8 | 8 |
Alp Mete E. | 7 | 8 | 7 | 7 | 7.25 |
KanGurular SONUÇ | 7.8 | 8 | 7.4 | 8 | 7.8 |
Notun Değerlendirmesi:
0 - 5Bizce Gitmeyin5 - 6Pişman Olabilirsiniz
6 - 7Ortalama Mekan
7 - 8Gidilebilir
8 - 9Bizce Gidilir
9 - 10Mutlaka Gidin
Foto Galeri
İletişim/Ulaşım
Adres: Topselvi Mahallesi, D-100 Güney Yanyolu No:12, 34893 Kartal / İstanbul
Telefon: (0216) 353 55 54