Bu mekandan davet aldığımızda klasik, salaş bir kokoreççi ile karşılaşacağımı zannediyordum. Oysa mekan sahibi Oğuzhan Bey ile tanışır tanışmaz yanıldığımı anladım. Buradan sonra Bey hitabını kaldırıyorum. Mekana girerken külçe gibi ağır, tarihi bir kokoreç ızgarası sizi karşılıyor. Küçük bir mekan ama dekorasyona ve ızgaraya epey masraf yapılmış. Her yer tertemiz. Görüntü olarak Karaköy'deki mekanların havası var. Boyasız duvarlar, sade ve siyah rengin hakim olduğu bir dekor. Oğuzhan Bey yaklaşık altı ay önce burayı yenileyerek faaliyete geçmiş. Mesleği babasından öğrenmiş ve kendi tabiriyle kokoreç satmıyor kokoreç nasıl yenir onu öğretiyor. Babasının bıraktığı manevi miras ve kendi gayreti sayesinde Dolapdere'de artık yok olmaya yüz tutmuş esnaf kültürünü burada devam ettirmeyi başarmış. Öncelik, kısa yoldan para kazanmak değil. İnsanlara temiz ve özenli bir şeyler yedirmek.
Bir kokoreççiye gittiğinizde tezgahta ilk dikkat etmeniz gereken detay. Kesilmiş, servise hazır kokoreç olmaması gerekiyor. Burada, müşterinin istediği anda taze taze kokoreç hazırlanıyor. İkinci detay size sorulmadan baharat atılmaması gerekiyor kokoreçe. Burada da baharat ilavesi müşteriye bırakılmış. Kokoreçin üstüne acı biberler basılmıyor. Üçüncü detay kokoreç nasıl hazırlanıp ne şekilde pişiriliyor. Kaynağı belirsiz malzemelerle hazırlanmış, ağzınızda donan, çok kalın ve kısa sürede pişirilmiş kokoreçlerden uzak durun. Oğuzhan, mezbahaya bizzat gidip malzemesini seçiyor. Doğru kalınlıkta sarılarak hazırlanmış kokoreçi şişe takıyor ve yaklaşık bir gün süreyle yavaş yavaş pişiriyor. Özetle işin hakkını verince bu, lezzete de aynı şekilde yansıyor. İçinde fındık uykuluk ilavesi olan kokoreci gözümüzün önünde halka halka kesiyor. Kesitten kokoreçin tazeliği ve ıslaklığı fark ediliyor. İçinde alakasız ilaveler olmadığı için ağızda donma söz konusu değil. Bize önce klasik halka kokoreçi az baharat, biber ve domates ilavesiyle hazırladı. Serviste kullandığı bambu tabak ve çatal bıçaklar da sıra dışı. Kurutulmadan, meşe kömüründe pişmiş kokoreci tadınca daha önce böylesini yemediğimi anladım. Kokoreç bu yediğim ise daha önce tattıklarım acaba neydi?
İkinci olarak mekanın spesiyali olan Aliş Kebap'tan tattırdı bize. Babasına ait olan bu tarifte yağlı kağıda sarılan kokoreçler bu şekilde yine domates ve sivri biber ilavesiyle kömürde pişiyor. Buharında piştiği için daha sulu olan kokoreçler lezzet olarak farklı bir boyuta ulaşmış. Klasik kokoreç tadından farklı. Favori lezzetim bu oldu.
Üçüncü versiyon olarak ise kaşarlı kokoreçi deniyoruz. Dik bir çöp şişe saplanan halka kokoreçlerin arasına hamburger etine konan peynir misali peynir ekleniyor. Ateşte erimeye başlayan peynirler, yerken mıhlama gibi uzuyor. Alternatif bir lezzet arayanlar için bu da bir seçenek. Garnitür olarak verdiği ve Anadolu'dan gelen sarımsakla marine edilmiş kiraz biber turşuları da çok başarılıydı. Hem leziz bir eşlikçi hem de tek başına meze olarak bile yenebilir.
Mekanda mevsimine göre kasap sucuk, işkembe çorbası ve midye dolma da bulunuyor. Ermeni usulünde yapılan midye dolmayı özellikle denemek isterim. Mevcut işini bırakıp emek yoğun sektöre kendini başlatan Oğuzhan'ı kutluyorum. Bulunduğu muhite göre marjinal bir anlayış ve düşük kar payıyla çalışıyor. İnsani değerlere ve işine verdiği önem takdire şayan. Samimi ve sohbeti seven bir insan. Uzun vadede mekanını değiştirir ve kendini geliştirirse gastronomik anlamda çok daha iyi bir düzeyde olmayı hak ediyor. Fiyatlar fazlasıyla makul. Hele şimdiye dek kokoreç adı altında daha ucuza yediğimiz şeyleri düşününce bedava düzeyinde. #KanGurular Erşen T.
When we have invited from this venue I thought that I will meet again an ordinary and booth intestines shop. I understood that I was mistaken as soon as I meet with the owner, Oğuzhan Bey. After now I quit the bey title. When you enter the venue, a very historical and heavy intestines grill meets you. It was a small venue but it has been made expenses for decoration and modern grill. Everywhere was very clean. The venue was looked like the venues in Karaköy. Unpainted walls, plain and black colored decors. Oğuzhan was renewed here about six months ago and started to manage. He learned this job from his father. According to him he does not sell intestines; he teach to the people how the intestines eat. Thanks to the spiritual heritage left by his father and his effort he managed to continue the artisan culture tending to disappear in Dolapdere. Making a quick buck is not a priority. The priority is provide people eating clean and careful food.
When you visit an intestines shop you should firstly pay attention on the stand that it should not be cut intestines, ready to service. They prepare the intestines in a fresh way when the moment of customer's order in here. The second detail they should not add any spices into intestines without your permission. Adding spices is left to customer in here. They do not add hot peppers into intestines. The third detail is related with the preparation and cooking style of istestines. Keep away from intestines prepared by uncertain ingredients in respect of origin, very thick, cooked in a short time and frozen in your mouth. Oğuzhan chose your ingredients by going the slaughter house by himself. He put intestines into skewer prepared by wrapping in the right thickness. It is cooked slowly about one day long. This care, reflect on the taste in the same way. He cuts it added sweetbread in the ring shape in front of your eyes. You can realize the freshness and wetness of intestines from cutting parts. It was out to frozen in the mouth not to added unrelated things into it. He firstly prepared for us classic ring shaped intestines by adding tomato, green pepper and a little spice. When I tasted the it cooked undried and on the charcoal fire, I realized that I have never eaten like this till then. It was also unusual to use bamboo services. If this was intestines what kind of things I ate before.
Secondly, he had us test the specialty of the venue: Aliş Kebab. This recipe belongs to his father. Ring shaped cutting intestines wrapped into baking paper with tomato and green pepper. It became a more juicy version because of cooking in its steam. Its taste was very different from classic intestines. My favourite taste became this. We tried intestines with kashar as the third version. Between the ring instestines, stabbing into a vertical skewer, he added kashar. If you search an alternative taste it might be a good choice for you. Tomato and garlic pickles were very succesful. He serve them as garniture. They were both a delicious side dish and meze.
You can also find butcher soujouk, tribe soup and stuffed mussels in the venue acoording to the season. I want to try the mussels making Armenian style. I congratulate Oğuzhan. He is working in a marginal way and low profit rate according to the neigbourhood wher he located. He also care about human values and his job. He was talkative and sincere person. He deserves a better place in gastronomical meaning in long term. The prices were so affordable. If I think the things I have eaten till now called intestines they counts even free. #KanGurular
1968 yılından beri baba (Rahmetli Ali Bey) mesleği olan kokoreçin inceliklerini bilip yaklaşık 6 ay gibi kısa bir geçmişi olan Ozzie's Kokoreç, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Yenişehir semtinde yer almakta. Radikal bir kararla sağlık sektöründeki kariyerini bırakıp, geçmiş günlerin özlemi ve gerçek kokoreci bizlere tattırmayı hedefleyen oğlu Oğuzhan Bey bu konuda oldukça iddialı. Ankara'dan bizzat kendisinin gidip getirdiği kokoreç; kuzu gömlek yağı, fındık uykuluk ve kuzu bağırsaktan oluşmakta. Meşe kömürünü kullanarak özel pişirme aşamasından sonra bizlere sunulan kokorecin, baharatı mümkün olduğunca az konulup ve yine kurutulmadan yenilmesi taraftarı. Yarım (10 ₺), çeyrek (6 ₺) ve tam ekmek (20 ₺) seçeneklerinin yanı sıra porsiyon olarak 2 halka (15 ₺), 3 halka (20 ₺), 4 halka (25 ₺) olarak müşterinin beğenisine sunulmakta. Porsiyon halka kokoreçin özelliği altının çıtır; üstünün az pişmiş yani yumuşak olması. Yine porsiyon halka şeklindeki kokoreçlerin arasına kaşar peyniri konup isteğe göre 2,3 veya 4 halkalı seçenekler mevcut.
Mekana özgü olup "Alis Kebap" adını verdiği, 2 veya 3 halkanın domates, yeşil biber ve az baharatla yağlı iki kat kağıda bohça yapılıp köz kömürde pişirilip bizlerin beğenisine sunulması (25 ₺ & 30 ₺) çok yerinde bir lezzet olmuş. Kokoreçlere eşlik eden ev yapımı olan biber turşusu da iyi bir ikili oluşturuyor. Kokoreçinizin tadına bakmadan önce mutlaka koklamanız gerektiğini söyleyen Ozzie, kesinlikle haklı. Kasap sucuk, midye dolma ve işkembe çorbası da diğer seçenekler olarak yer almakta. İçki satışının olmadığı mekanın kapısındaki tarihi seyyar kokoreç dikkat çekmekte. Bir kokoreç dükkanı olmasına karşın hijyene önem veren yerde gerçek kokoreçin tadına varacaksınız. #KanGurular Ari D.
Kokoreçin en güzel hali halka kokoreçtir. Az kekik ve baharatla yenir. 1968'den beri var olan, baba Ali Bey'den oğlu Ozi'ye (Oğuzhan) geçen kokoreççiliğin inceliklerini gördük. Ankara'dan özel olarak bizzat alıyorlar ve içinde uykuluk var. Böylesini İstanbul'da başka yerde yemeniz zor. Mekan, Dolapdere'de mobilyacılar çarşısı diye bilinen yerde. Ağır Roman ve Beyaz Melek filmlerinin çekildiği muhit. Mekana ilk girdiğiniz anda farklı bir kokoreççiye geldiğimizi anladık. Bana tavsiye eden arkadaşımızın damak zevkine güvendiğimden lezzet açısından şüphem yoktu. Fakat kokoreç tezgahını ve dükkanın temizliğini görünce şaşırdım doğrusu. Kokoreç seçiminden nasıl şişe takılır, nasıl pişirilire kadar ince detayları öğrendikten sonra tadıma geçtik.
Önce halka kokoreç olarak az baharat ve kekikle kokoreçin sade şekilde tadına vardık. Kokoreçin iyi olduğunu az baharat ve garnitür karışımından anlarsınız diyor Ozi. Tahta serviste tahta çatal ve bıçakla sunum yapılıyor. Yanında kırmızı biber turşusu veriyor ki bu biber turşusuna sarımsak marinasyonunu kendisi yapıyormuş. Kokoreçe müdavim olduğunuz gibi bu turşunun da oluyorsunuz.
Daha sonra kendi spesiyalleri olan Aliş kebap dedikleri yağlı kağıt içinde kokoreç, taze biber ve domatesle hazırlanan paket, mangalda bir iki tur daha demlenerek değişik bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Yağlı kağıdı açar açmaz mis gibi bir koku önce siz çekiyor ve sonra kağıtta kalan kırıntı ve yağlara ekmeği bandığınızı fark ediyorsunuz. O kadar lezzetli.
Mekanın bir diğer farklı sunumu da halka kokoreçlerin arasına kaşar koyarak yaptıkları kaşarlı kokoreç. Kaşarları sündüre sündüre kokoreç yemek ayrı bir keyif verdi bize.
Bu standartta bir kokorecin fiyatı nedir derseniz alelade bir kokoreççiyle aynı. Oğuzhan kokoreçi hakkıyla ve bol miktarda sunuyor ki keyfini çıkarın. Tek tesellisi kokoreçe yapılan övgü. Bu kadar zahmete ve uğraşa başka türlü ayakta durmak ve dükkanı tek başına idare etmek zor. Gerçekten iyi bir kokoreç yemek istiyorsanız Ozzie's Kokoreç'e mutlaka gitmeniz gerek. Sonra bize teşekkürlerinizi iletirsiniz :) #KanGurular Fuat Ş.
KanGurular'ın Puanı
KanGurular | Lezzet | Servis | Atmosfer | Fiyat | SONUÇ |
---|---|---|---|---|---|
Erşen T. | 10 | 10 | 7 | 9 | 9 |
Fuat Ş. | 10 | 9 | 7 | 9 | 8.75 |
Ari D. | 10 | 9 | 7 | 9 | 8.75 |
KanGurular SONUÇ | 10 | 9.33 | 7 | 9 | 8.83 |
Notun Değerlendirmesi:
0 - 5Bizce Gitmeyin5 - 6Pişman Olabilirsiniz
6 - 7Ortalama Mekan
7 - 8Gidilebilir
8 - 9Bizce Gidilir
9 - 10Mutlaka Gidin
İletişim/Ulaşım
Adres: Asmalı Mescit Mahallesi Tünel Geçidi General Yazgan Sokak No: 3/B Beyoğlu-İstanbul
Telefon: +90212 3619123