Kervan Kasap - Çatalca
Kervan Kasap , Çatalca’nın girişinde yer alıyor. Mazisi yaklaşık 20 yıllık bir işletme. Giriş kısmında bizi kasap reyonu karşılıyor. İsterseniz köfte ve et çeşitlerinden çiğ olarak da satın alabiliyorsunuz. Arka tarafa doğru büyükçe bir salon bizleri karşılıyor. Güzel havalarda oturmak için keyifli bir bahçesi de var. Kasap köfte ve kaşarlı köfte siparişi verdik. Ne sipariş verirseniz tartılıp kilo fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Kilosu 80-85 tl gibi bir rakam. Köfteler dana etinden. Baharat basılıp lezzet hilesine başvurulmamış. Fotoğraflarda görüleceği üzere suyu nasıl da tabağa akmış. Lezzetini siz düşünün artık. Özellikle kaşarlı köftesi şahaneydi. Yanında getirdikleri salçalı sos da çok başarılı. Piyaza daha iyi bir zeytinyağı, belki zeytin ve yumurta ilavesi yakışırdı. Açık ayranları yok, Eker marka şişe ayran var. Belirtmek istediğim bir diğer konu, köfte sunumu. Bakteri yuvası tahta servis tabağı yerine içine döküm kap oturtulmuş servislerde geliyor. Hem ısı kaybı olmuyor hem de hijyenden yana bir endişe etmiyorsunuz. Alkışı hakeden bir sunum. Adisyon son fotoğrafta.. #KanGurular Erdi K.
Lezzet : Tatmış olduğum köfteleri çok beğendim, özellikle kaşarlı harika
Pişirim : Tam kıvamında pişmişti, ne eksik ne de fazla
Porsiyon Boyutu: Porsiyon boyutu yok, ne kadar isterseniz o kadar yiyin
Temizlik : Hijyen açısından bir sorun görünmüyor. Et tezgahı, masalar oldukça temizdi.
Servis Hızı : Garsonlar gözünüzün içine bakıyor, bir isteğiniz olursa diye. Köfteler makul bir sürede getirildi.
Fiyat : İstanbul ortalamasının altında, fiyat/performans olarak bakınca yüksek bir puanı hakediyor.
Mis Köfte - Aksaray
Mis Köfte, Aksaray’da Yusufpaşa otobüs durağının iki sokak arkasında yer alıyor. Arabayla ulaşım biraz meşakkatli, özel otoparklar harici park yeri bulmak güç. Kapısının önünde birkaç masa ve içeride mütevazi bir salon, tipik bir esnaf lokantası. Mekanın mazisi yaklaşık 50 yıllık. Menüde parmak köfte, mis köfte, acılı köfte ve kaşarlı köfte mevcut. Biz yarım parmak, yarım da mis sipariş ettik. Mis köfte kare şeklinde servis ediliyor. Mekanın spesiyali de zaten bu köfteler. Parmak köfteler ismi gibi ince uzun nitelikte. İki köfte arasında lezzet olarak bir fark göremedik. Köfteler genel olarak baharat takviyesiz. Lezzeti beklentileri karşıladı. Piyaza iyi bir zeytinyağı yakışırdı. Porsiyonlar yaklaşık 180 gram civarında. Açık ayran bulunmuyor. Kredi kartı geçiyor. Yolumuz o tarafa düştüğünde tekrar gidilebilir.. #KanGurular Erdi K.
Lezzet : Köfte lezzeti vasatın üstünde. Piyaz eh.
Pişirim : Köfteler kıvamında pişirmiş, problem yok.
Porsiyon Boyutu: Porsiyon 180 gr gibi, açsanız 1 porsiyonla doyulmaz. 1,5 hakkıdır.
Temizlik : Temizlikle ilgili bir problem gözlenmedi.
Servis Hızı : Ölü saatte gittiğimizden mekan boş olduğu için hızlı servis aldık.
Fiyat : Mis köfte 13,50 tl, parmak köfte 14 tl. Çay ikram
Şöhretler Beşiktaş Köftecisi - Beşiktaş
Beşiktaş çarşı içinde bulunan Şöhretler Köftecisi, Beşiktaşlılar için mabed niteliğinde olan bir mekan. Mekanın duvarları eski Beşiktaşlı futbolcu yönetici ve başkanların fotoğraflarıyla ve başarılarıyla dolu. Buraya gelenlerin çoğu fotoğraflara bakarak eski anılarını canlandırıyor ve bir şekilde mutlu oluyor. Hemen mekana girip bir köşeye geçtim ve menüyü istedim şef garsonumuz menü yok sadece mercimek çorbası, köfte, piyaz ve ayran var dedi. Bir de irmik tatlısı yapmışlar isteyene irmik tatlısı veriyorlar. Hemen köfte, piyaz, ayran ve irmik tatlısı siparişi verdim. Köfteleri porsiyonda bir lokmalık ebetlarda 8 adet yanında közlenmiş biber domates ve acı sos ile veriliyor 16 tl. Piyaz gayet leziz ve iç muhteviyatı olarak aslına yakın yapılmış ve kullandıkları zeytinyağı çok güzeldi, porsiyon 6 tl. Ayran Eker in şişe ayranı 4 tl, irmik tatlısı 5 tl. Köftenin tamamı dana etinden yapılmış çok lezzetli, yedikçe yediren cinsten. Yediklerim içinde bir tek irmik tatlısını tavsiye edemeyeceğim. İrmikler birbirine yapışmış ve az kavrulmuş geldi bana. Mekanda çay yapılmıyor ama çay isterseniz karşısındaki kahveden getiriyorlar ve ücret almıyorlar. Esnaflık ve işletmecilik anlamında her özelliğe haiz bir mekan burası. #KanGurular Fuat Ş.
Lezzet : Köfteleri dana eti ve kaburga boşluğundan gayet lezzetli ve yağsızdı. Ağızda dağılıp gidiyor.
Pişirim : Mangal başında pişirim konusunda ustalaşmışlar. Her zaman aynı şekilde ve ölçüde pişiriliyor.
Porsiyon Boyutu: Porsiyon boyutu biraz az geldi bana piyaz yemezseniz 1,5 porsiyon anca doyurur sanki.
Temizlik : Mekanın dekoru ve malzemeleri eski olsa da tertemizdi. Hijyen konusunda hiçbir sıkıntı yok.
Servis Hızı : Şef garson abimiz mekana hakim ve sizi hiç ihmal etmiyor. Her an göz göze gelebiliyorsunuz ve yaklaşımları da oldukça samimi ve sıcak.
Fiyat : Porsiyon boyutu az olduğu için 16 tl lik fiyat makul. Diğer piyaz ve irmik fiyatıda makul. Şişe ayran 4 tl olmamalıydı.
Meşhur Yeğenler Köftecisi - Karaköy
Mekan, Karaköy'de köşesinde Karaköy Lokantası’nın bulunduğu sokakta yer alıyor. Semtin tarihi dokusu sokağın ismine bile yansımış. Öğle yemeği için gittiğim mekanda boş masa değil; boş yer bulmakta zorlandım. Yıllanmış bir yer olduğunu klasik ve sade dekoruyla hissettiriyor. Az çeşitli, sade bir menüsü var. Köfte, piyaz, biftek ve tavuk ızgara çeşitleri gibi. Porsiyon köfte ve piyaz siparişi veriyorum. Açık ayranları yokmuş. İçecek istemedim. Masada zeytinyağı sirke ikilisi hazır. Piyaza soğan ilavesi isteyip istemediğimi sordular. Müşteri açısından güzel bir hareket. Piyazım istediğim gibi az soğan ilavesiyle önden geliyor. Fasulyeleri güzel pişmişti. Porsiyon miktarı da yeterli. Çok ince kıyım marul ve havuç eklentisi de üstünde. Köfte siparişim de çok gecikmeden geliyor. 6 adet köfteden oluşan porsiyonda bulgur pilavı ilavesi, ince kıyım havuç-marul ve ızgara biber de var.
Köfte meşe kömüründe hafif sulu ve kararında pişmiş, hafif yağlı bir kıyması var. Tadını beğendim.. Tek porsiyon gramaj olarak bana biraz az geldi. Piyaz ile menü oluşturup yerseniz doyurucu oluyor. Benim gibi üstüne mekandaki tek tatlı seçeneği olan kemal paşa tatlısı da yerseniz doyacağınız garanti. Daha önceden yazın Kemalpaşa kışın revani tatlısı yapıyorlarmış. Civarda meşhur tatlıcı seçenekleri bol olduğu için müşteri talebi azalmış. Bu yüzden tatlıyı tek çeşide indirmişler.
Hesabı öderken mekanın şimdiki sahibi Seyfettin Usta ile biraz sohbet ediyorum. Mekanın kuruluşu 1960 da Karaköy’de başlıyor. Şimdiki yerlerine 1970’de taşınıyorlar. İsimlerinin kökeni, köftecinin dayıları tarafından kurulup daha sonra yeğenlerine devretmelerine dayanıyor. Şimdi de Seyfettin Usta dayı konumunda ve yeğeniyle beraber işletiyor ufak mekanını. Rumeli tarzı köftenin temsilcisi olarak görüyorlar kendilerini. Kökenleri, Filibe kentine dayanıyor. Az miktarda soğan, kimyon ve ekmek koydukları kıymaları kendileri hazırlıyor. Tamamen dana etinden hazırladıkları kıymaların kasaplık boyutu da onlara ait. Kendine göre bir köfte reçetesine sahip, Rumeli tarzı köfte yapan, Karaköy’ün ender yıllanmış mekanlarından birisi. Açık ayranları yok. Tipik bir geleneksel mekan gibi ikindi vaktine kadar çalışıyorlar. Yani sadece öğle veya geç öğle yemeği için elverişli bir yer. Standart üstü lezzette bir köfte yemek için merkezi konumda ilk anda tavsiye edebileceğim bir mekan #KanGurular Erşen T.
Lezzet: Mekanın kendine özgü bir köfte reçetesi var. Rumeli usulü köfte yaptıklarını vurguluyorlar. Yani önemli olan etin lezzetini öne çıkarmak. Kasaplık da yaptıkları için dananın en uygun yerlerini kullanıyorlar. Köftenin tadını genel olarak beğendim. Bayıldım diyemem ama lezzetin farklılığını fark etmeniz kolay. Etin lezzeti güzel. Baharat baskınlığı yok. Bu şeklide özenle köfte yapan yer şehirde sayılıdır. Tatlının lezzetini standart seviyede buldum.
Pişirim: Köftelerin pişirimi ve sululuğu ideal seviyedeydi. Köfteler küçük, yuvarlak şekilli.
Porsiyon Boyutu: Porsiyonda 6 adet bulunan köftelerin gramajı bana biraz az geldi. Yancı olarak bulgur pilavı desteği olması güzel. Masaya gelemn ekmek takviyesini de düşünürsek çok aç değilseniz tek porsiyonla da yetinebilirsiniz. Piyazsız 1,5 porsiyon yemeyi hak eden bir köfte.
Temizlik: Mekan salaş ama gözüme çarpan bir sıkıntı olmadı. Dolapta köfteler şekil verilmiş halde toplu şekilde bekliyor. Piyaz ve salata tabakları ise anında servise hazır.
Servis hızı: Çalışanların kalabalığa servis yapmaya alışkın oldukları belli. Dinamik bir ekip var. Sipariş sonrası önce piyazım biraz sonra da köftem masadaydı. Tam kapasite dolu bir yer için oldukça hızlı diyebilirim.
Fiyat: Porsiyon köfte 16₺. Porsiyona göre fiyat gayet normal düzeyde diyebilirim. Piyaz ve tatlı 7₺, ayran 2₺. Bu fiyatlar da verilen porsiyonlara göre normal geldi bana. Köfte ve piyaz menü şeklinde isterseniz 19₺.
Bizim Köfte - Altunizade
Yıllarca çalıştığım şirkete yakın olan Bizim Köfte, fazla mesai zamanlarımızda paket servisi ile karnımızı doyuran, misafirimiz geldiğinde ve mekana götürdüğümüzde utandırmayan bir köfteci idi. Hala öyle mi bakalım..
Önünden geçerken karnımızın acıktığını fark edip, eski günleri yad edelim diyerek mekana oturduk.
Siparişimiz karışık köfte tabağı ve kaşarlı köfte oldu. Karışık köfte tabağında, parmak köfte, bizim köfte, kaşarlı köfte ve acılı köfte var. Bu tabak ile sunulan tüm köfteleri deneyebilirsiniz. Siparişin alınması ile birlikte, acı biber sos, biber turşusu ve susamlı&çörek otlu sıcak puf pideler masaya teşrif ediyor. O sıcak pidelerle turşu ve sos harika gidiyor, kısmen mideye altlık yapıp köfteleri yemeye hazırız... Karışık köfteler de geldi ve hepsini denemeye başladık. Her bir köftenin sadece şekli değil, dokusu ve lezzeti de farklı. Evet tahmin ettiğim gibi, 8-9 senedir yediğim köftelerin lezzeti ve pişme kıvamı aynı şekilde devam ediyor.. Bu istikrar için mekanı tebrik etmek lazım.
Köftenin en iyi eşlikçisi piyazımızı da sipariş ediyoruz. Muhteşem olmasa da tatminkar. Piyazda, ispir fasulyesi cidden üst düzey bir lezzet veriyor.. Buradaki fasulyeler ondan değil, fasulyeler kıvamında pişse de lezzet olarak bir tık aşağıda kalıyor..
Biraz mekanın tarihine bakarsak; Kosova'dan gelen aile, 1967 yılında Aksaray'da Mis Köfte'yi açarak bu yolculuğa başlıyor (Mis Köfte hala açık) ve Bizim Köfte ile şubeleşerek İstanbul'un geneline hizmet vermeye çalışıyorlar. Altunizade şubesi de yaklaşık 13 yıldır açık.
Köfte tamamen dana kıymadan, köfte tipine göre baharat ve ekmek ilave ediliyor. Kaşarlı, acılı ve parmak köftede az miktarda koyun eti var. Afyon'da bulunan çiftlikten aldıkları dana etinin farklı bölgelerini harmanlayarak lezzetli bir köfte harcı oluşturuyorlar. İmza köfteleri, mekanın da ismini taşıyan Bizim köfte. Bu köftede hiç baharat yok, lezzeti sadece etin lezzetinden geliyor.
Tüm ürünler dondurulmadan, soğuk zincir korunarak merkezden günlük olarak geliyor ve kalan ürün ertesi gün müşteriye sunulmuyor. Kalan ürünler bir şekilde değerlendiriliyor (Personele veriliyor vb.)
Köfteler, meşe kömürlü mangalda pişiriliyor.
Mekanda anlatılana göre, "Öğrencilik yıllarında Aksaray'da Mis Köfte'de bu köfteyi yemiş müşteriler şans eseri Bizim Köfte'ye geldiklerinde o lezzeti tanıyorlar ve orayla alakanız var mı? diye soruyorlar. O zamandan bu zamana, köfte reçetesi ve pişim hiç değişmemiş."
Köfteye eşlikçi lezzeti fena olmayan açık ayran sunuyorlar. Yemekten sonra tatlı almadık. Kemalpaşa tatlısı, Hamsiköy sütlacı ve irmik helvalarını özellikle tavsiye ediyorlar...
Mekanın ambiyansı bir köfteci için gayet başarılı, ailecek de rahatça yemek yenilebilir. Mekan 12:00-22:00 arası açık. Kredi kartı ve yemek kartları geçerli. #KanGurular Gültekin U.
Lezzet : Köfte az baharatlı olması anlamında iddialı ve lezzet olarak tatminkar. Belki kullandıkları et, biraz daha lezzetli olsa daha harika bir köfte yenilebilir. Açık ayran orta üstü. Piyaz, fasulye diriliği başarılı lezzet ortalama. acı biber sos ve susamlı&çörek otlu sıcak puf pideler harika.
Pişirim : Köfteler senelerdir aynı kıvamda pişiriliyor. Bu konuda çok başarılılar.
Porsiyon Boyutu: Karışık köfte tabağı doyurucu, diğer köfte tabaklar piyaz gibi eşlikçi olmazsa doyurmayabilir.
Temizlik : Temiz ve sakin bir mekan.
Servis Hızı : Köfteler, makul sürede servis edildi. Senelerdir aynı servis elemanları hizmet veriyor ve çok tecrübeliler.
Fiyat : Karışık köfte 28,5₺, diğer köfte tabakları 19₺, Piyaz 8₺, Açık Ayran 4,5₺, Tatlılar 8₺ Karışık köfte tabağının fiyatı biraz daha makul olmalı, diğer köfte tabaklarının fiyatı porsiyona göre biraz yüksek. Diğerleri makul sayılabilir.
Vefalı Köfteci - Erenköy
İsmi, logosu ve konumuyla çok merak ettiğimiz bir köfteciye gidiyoruz. O da nesi? Meğer mekanın sahibi Şaşkın Balık Efkan'ın Yerinin de sahibi Efkan Bey imiş. Köftecide karşılaşacağımız hiç aklımın ucundan geçmezdi.. İlk açıldığı zamanda ve ara ara gittiğimiz Şaşkın Balık, sevdiğimiz mekanlardan birisiydi zaten..
Erenköy ve köfteci nereden aklınıza geldi? neden Vefalı? diye sorduğumuzda başlıyor mekanın ve ailenin hikayesi..
Vefa Bozacısı'nın hemen yanında bulunan Mersin Apartmanı, eskiden talebe yurduymuş. Büyük amcası da o dönem bu yurdun sorumlusu olarak çalışıyor ve Efkan Bey'in babası 6 yaşındayken köylerinden büyük abisini ziyarete geliyor. Yurdun sahipleri olan çiftin de maalesef çocukları olmuyor. İşte o dönem bu çift, çocuğu çok sevip evlatlık alıyorlar ve Vefa Ortaokulu'nda okutuyorlar. "VEFALI" ismi hem bu semte bir atıf hem de bu insanlara vefa borcunu ifade ediyor.
Babası eski dönemlerden beri Köfteci aslında, ilk Laleli Taşhan'ın karşısında salaş bir dükkan tutuyorlar. Köfte var, ekipman var paraları kalmıyor ve ekmek alamıyorlar. Ekmek olmayınca da işe başlayamıyorlar tabii ki. O sırada yeğenleri ben de ortak olmak istiyorum diyor, ona 10 tane ekmek aldırıp işe başlıyorlar. O dönem orası yıkılıyor Merter'e taşınıyorlar sonra Zeytinburnu'na gidiyorlar derken, köfteci kapanıp gidiyor. O sıralar Efkan Bey, Pera Palace Oteli'nde garsonluk yaparak, çatal bıçak silerek parasını kazanıyor. En büyük hayali de sevilen bir balık restoranı açabilmek. Gel zaman git zaman bu hayalini gerçekleştiriyor. İkinci en büyük hayali de babasının köfte geleneğini devam ettirebilmek. Şimdi işte babası ile birlikte yaklaşık altı aylık olan bu ikinci yolculuklarında seyir halindeler..
Özellikle öğlenleri ve hafta sonları gidilebilecek, Erenköy Suadiye civarında köfte yenilebilecek doğru düzgün bir köfteci yok, diyor Efkan Bey. Hayallerinin gerçekleşmesi için "Vefalı Köfteci" konusunda babasından yardım rica ediyor. Babasının (Hasan Usta) en önemli iki şartı var: Birincisi, çok kalabalık olmayan ara bir sokakta mekanın açılması. Görenin değil de duyanın gelmesi. İkincisi ise kullanılacak etler için kendilerinin sığır yetiştirmesi. İkisini de kabul ediyor Efkan Bey ve Cunda'da doğal yöntemlerle süt ırkı danası yetiştiren bir çiftliğe ortak oluyorlar.. Bu çiftlikte danaları, arpa, yem ve doğal otla besliyorlar. Küspe, silaj gibi dananın yemesi durumunda etin lezzetini bozan ürünler kullanmıyorlar. Etin içine inek vs. eti karıştırmıyorlar. Danalar, 18 aylık olduklarında hemen kesiliyorlar. Bir nüans daha var, eti kasapta değil de kendi makinalarında çekiyorlar yani kasabın diğer ürünleri ile bir karışıklık söz konusu değil. Bu kadar emek ve özenin karşılığı sonuç, tabii ki lezzetli bir köfte.
Gelelim köftelere; Köfteler, %100 süt ırkı dana eti, tuz, karabiber ve çok az ekmek ile yapılıyor. Çok az da soda koyuyorlar mideyi rahatlatıp rahatsız etmesin diye.
Mekan çok nostaljik, eski tip eşyalar, tarihi resimler, hala çalışabilen eski bir tv ve fonda Türk Sanat Musikisinden eserler... Önümüze ufak bir menü koyuyorlar. İlk dikkatimizi çeken Vefalı çorba. Garson arkadaşın ısrarlı önerisi sonucu yarım porsiyon tadıyoruz. Keşke tam alsaymışız :) Çok değişik ve lezzetli bir çorba. İçinde bol domatesli tarhana, bol tereyağ ve bal kabağı var. Yaklaşık 2 saat kadar ocakta pişiyor. Bu çorbanın nasıl tarifini buldunuz? diye sorduğumuzda, ikinci bir hikaye başlıyor ;)
Bundan 35 sene evvelden beri göçmen bir amca, Bodrum'da bu çorbayı yapıyormuş. Tanıdıkları bir abi olan Muammer abi, Vefalı Köfteci'nin açılışa yakın Efkan Bey'e diyor ki: "Efkan, mercimek çorbasını kaldırıyorsun, ben sana başka muhteşem bir çorba öğretiyorum".
Muammer abi uzun süreler Bodrumlu amcadan bu çorbayı içtikçe tarifini istiyor ama amca bir türlü tarifini vermiyor. Bu böyle uzun süre atışma şeklinde devam ediyor. O da bozuluyor ve amcaya bir daha gitmiyor. Uzun bir zaman geçtikten sonra amca, Muammer abiyi arıyor ve neden gelmiyorsun diye soruyor? 3 senedir senden çorba içiyorum bir çorba tarifi vermedin diye sitem ediyor, Muammer abi. Amca da gel tarifi vereceğim diyor. Muammer abi, Neden şimdi tarifi veriyorsun diyor? Cevap biraz hüzünlü, çünkü 3 aylık ömrüm kaldı diyor amca. Bu tarifi vereceğim, bunu al ve hayali olan biri ver diyor. Bu da sana vasiyetim olsun. Muammer abiden de tarif, 35 senelik serüvenin sonunda Efkan Bey ve babasına geliyor. Adını da Vefalı Çorba koyuyorlar. Bu kadar kıymetli bir tarif. Mutlaka deneyin derim.
Çorba ile birlikte yanına karışık turşu tabağı ve acı biber sosu servis ediliyor. Ve tabii ki piyaz, yumurtası ve zeytiniyle karşımızda. Hemen ardından da köfte tabağımız geliyor. Piyaz lezzetli, yumurta ve zeytinle hakkını vermişler. Köfteler küçük porsiyonlar halinde tombik, sulu, hafif elastik ve lezzetli. Sonlara doğru kahretsin neden bir porsiyon söyledim diye üzülüyorsunuz.
Köfteler, meşe kömürlü ızgarada Efkan Bey'in babası tarafından pişiriliyor. Sunulan ekmekler, meşe odunlu taş fırından çıkıyor. Zeytinyağları, bu konuda çok hassas butik bir üretim yapan Giritli bir kişiden temin ediyorlar. Asiti düşük ve aromalı bir yağ, piyaza çok yakıştı.
Açık ayran yok, fanatiği bol olan ve yavaş yavaş İstanbul'a da yayılan Özerhisar şişe ayranı var. Hafif ekşi lezzetli suni olmayan güzel bir ayran. Tatlı olarak da Kemalpaşa'dan getirttikleri Kemalpaşa tatlısı sunuyorlar.
Mekan her gün 12:00-22:00 saatleri arası açık. Kredi ve yemek kartları geçerli. #KanGurular Gültekin U.
Lezzet : Köfteler küçük porsiyonlar halinde tombik, sulu, hafif elastik ve lezzetli. Piyaz usulüne uygun ve iyi bir zeytinyağı eşliğinde lezzetli. Vefalı Çorbası, farklı bir lezzet ve başarılı.
Pişirim : Köfteler, Hasan Usta'nın tecrübeli elleri tarafından pişiriliyor. Sonuç, tam kıvamında ve sulu pişirilmiş bir köfte.
Porsiyon Boyutu: Bir porsiyonun yetmesi çok zor, direkt 1,5 söyleyin. İki kişi piyazla ancak doyarsınız.
Temizlik : Temiz, küçük ve nostaljik bir mekan.
Servis Hızı : Köfteler, makul sürede servis edildi. Servis elemanı, özenli ve müşteriyi doğru yönlendiriyor.
Fiyat : Köfte 20₺, Piyaz 7₺, Şişe Ayran 4,5₺, Tatlı 6₺ Köfte fiyatı, sunulan porsiyona göre biraz pahalı. Özenli bir et besiciliği yapıldığı düşünülürse kısmen tolere edilebilir. Ayran fiyatı yüksek. Piyaz ve tatlı makul.
Köfteci Yaşar – Eminönü
Tahtakale'de Rüstempaşa Camisi’nin hemen yanıbaşındaki avluda bulunan ilk bakışta bulması zor köfteci. Yanıp sönen tabelası sayesinde yakınındaki dükkan kalabalığından kendini göstermeyi başarıyor. Öğleden sonra gittiğim köftecide hava soğuk olduğu için herkes iç kısımdaki masalarda toplanmıştı. Hiç yer yoktu. Başka birinin oturduğu masada o andaki tek boş yere yerleştim. Mekan oldukça salaş ve yıllanmış olduğunu ilk bakışta belli ediyor. Maviye boyalı kemerli bir dış cephesi var. Cama yazılı kısmen aşınmış Köfteci Yasar yazısı. Evet Ş harfi S'ye dönüşmüş. Dışarıda birkaç tane, iç kısımda ise 7-8 masası var. Beyaz fayansla kaplı olan iç mekanda dekorasyon çok sade. Duvarda bir takvim ve Arapça bazı dini yazılar asılı. Dipteki mutfak bölümünün yanında küçük bir lavabo var. Wc yok.
Ocakbaşında Erdoğan Usta ortalıkta koşturan çırağına talimatlar yağdırıyor. Bir yandan da buyrun, buyrun diyerek kapıda görünen müşterilerini yönlendiriyor. Çırak, hemen siparişimi aldı. Köfte ve piyaz istedim. Önden dolapta hazır bekleyen piyazlardan biri hemen masama geliverdi. Üstüne biraz ince kıyım soğan eklendi sadece. İnce kıyım marul, havuç ve bol miktarda söğüş domates zaten önceden konmuştu. Keşke üstüne zeytinyağı yerine ayçiçek yağını boca etmeselerdi. Piyazın porsiyonu iyi ama kıvamı fazla yumuşak. Masalarda sirke-yağ ikilisi yok. Sadece bol miktarda ekmek ile tuz, kırmızı biber ve kekik var. Köftem gelmeden önce önüme saman kağıt konuveriyor. Yanına da çatal ve peçete.
6 adet köfteden oluşan porsiyon yanında bol miktarda domates dilimi ( bazısı ızgara edilmiş) biber turşusu ve acı sos ile geliyor. Bir de ızgarada ısıtılmış yarım ekmek geliyor. Sosu bana pek hitap etmedi ama domatesi seven bir köfteci olması hoşuma gitti. Köfteler fazla pişmiş ve bazılarının dış yüzeyi yanmıştı. Yine de kıvamı yumuşak ve tadı fena değildi. Şimdiye dek gittiğim en hiperaktif köfteci bu oldu. Siparişler öylesine yoğundu ki porsiyonu tamamlamak için son köfteyi tabağıma kendisi bıraktı. Servis yıldırım hızında. Piyazı kısmen yiyip köftemi bitirdim. Açık ayranları yok. Sütaş marka cam şişe veya kutu ayranları var. Cam şişeyi tercih ettim. Mekanın bir anda boşalmasından faydalanarak Ertuğrul Usta’dan bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum mekanla ilgili. Kendisi mekanın sahibi Yaşar Usta'nın oğlu ve ikinci kuşak olarak çalışıyor. Babası artık eskisi kadar sık gelmiyormuş dükkana. Gittiğim gün biraz rahatsız olduğu için erken ayrılmış dükkandan. Köfteci 55 yıldır aynı yerdeymiş. Ondan önce yine Eminönünde seyyar olarak başlamışlar. Birkaç yer gezip sonunda bu mekanda sabit kalmışlar. Köfteleri dana kuzu karışımından yapılıyor. Kuzu olmazsa yumuşak olmaz diye vurguluyor Ertuğrul Usta. Çoğu köfteci ise maliyet açısından kuzu eti kullanılamaz diyor. Takdiri size kalmış. Ancak baharat baskınlığı olmayan, etin lezzetini hissettiğim bir köfte yedim. Az miktarda da olsa yağ donması sorunu vardı. Kıymayı kendileri yapıyor. Harcında kimyon, tuz, kekik ilavesi var. O kadar. Gramajını bilmiyorum ama çoğu köfteci de olduğu gibi 6 adetlik normal bir porsiyonları var. Ekmeğe veya piyaza yüklenmeyecekseniz ki bence yüklenmeyin;) 1,5 porsiyon söylemek mantıklı. Köfte dışında böbrek, biftek ve kuzu şiş seçenekleri de var. Çorba veya tatlı seçeneği yok. Fiyatlar porsiyona ve mekana göre normal. Hijyen bakımından oldukça zayıflar. Salaşın dibi ile bir tık üstü arasında gidip gelen bir mekan. Tezgahta gördüğüm sosa bulanmış bıçak ve salata artıkları nedeniyle böyle düşündüm. Kendine göre müdavim kitlesi olan, zaten tanındığı için reklama ihtiyacı olmayan bir köfteci. Pazar hariç 10.00-18.00 saatleri arası açıklar.#KanGurular Erşen T.
Lezzet: Mekan, kıymayı kendi hazırlıyor ve köftede baharat baskınlığı hissedilmediği için lezzetini beğendim. Mangal ateşi fazla harlı olduğu için dış yüzeyleri biraz yanıktı. Ateşi söndürmek için sirke kullanmış olmaları köfteye özel bir lezzet katıyor mu emin olamadım. Yumuşak dokulu ve az sulu bir köfte yedim. Piyaz konusunda kendilerini geliştirmeleri gerek ve giderseniz ayçiçek yağı koymamaları konusunda uyarın.
Pişirim: Köfteler dış yüzeyi uyanacak şekilde bana göre fazla pişirilse de içi fazla kurumamıştı. Tam kapasite müşteri yoğunluğuna yetişmek için köftelerin yakılmasını ustanın acele etmesine bağladım. Yine de standart üstü bir lezzette köfte yedim diyebilirim.
Porsiyon Boyutu: 6 adet köfteden oluşan porsiyon bana göre normal sayılır. Kızartılmış yarım ekmek de takviye olarak geliyor. Piyaz da ideal bir porsiyondaydı.
Temizlik: Mekan salaş ve bu salaşlık oldukça göze batıyor. Hijyen konusunda hassas biriyseniz size rahatsız edici gelebilir. Masaların yarım yamalak temizlenmesi ve ızgaraya komşu tezgahın genel olarak pis olması bende olumsuz bir izlenim bıraktı.
Servis hızı: Bu kadar candan ve hızlı bir servis görmedim. Ustası da çırağı da yıldırım gibiler. Kibar bir şekilde müşterilerine koşturuyorlar. Bence yavaşlıktan değil aşırı hızdan rahatsız olabilirsiniz. Hemen yiyip kalkma isteği uyanıyor ister istemez. Müşteri talebi yoğun.
Fiyat: Porsiyon köfte 16 ₺ Piyaz 5₺, ayran 2₺. Ortama ve porsiyona göre normal denebilecek fiyatlar.
Cumalı Köfte -Kağıthane
Kağıthane Belediyesine yakın Bağlar Caddesi üstünde 2 katlı oldukça büyük bir köfteci burası. Cumalı isminin nerden geldiğini merak ettik öncelikle ve hiç tahmin etmediğimiz bir hikayesi varmış. Biz Cumalıkızık yada adı Cumali olan birinden esinlenmişlerdir diye düşünmüştük oysa burayı açma kararı olsun dükkanla ilgili bazı karar ve önemli olayların Cuma gününe denk gelmesinden ötürü adını Cumalı koymuşlar. Açılalı da 3 yıl olmuş. Adıyla yaşasın diyelim.
Mekan oldukça büyük olması önünde nispeten park alanının olması ve içindeki çocuk oyun bölümüyle özellikle kalabalık grup ve çocuklu aileler için ideal. Tabii ki etraftaki işyerlerinin oluşundan dolayı öğle saatleri de çalışan kesim için cazip bir alternatif oluşturuyor.
Köftenin tamamı dana etinden hazırlanıyormuş .Köfte çeşitlerine gelecek olursak ızgara köfte yanı sıra pideli köftesi dikkatimi çekti ve pideli deneyelim istedim. Pideli köfte 23 tl. ızgara köfte 21 tl. Pideli köftesi İskender in köfte versiyonu gibi sunuluyor. Altta pide üstünde köfteler yanında yoğurt ve tereyağlı salça sosu ile oldukça doyurucu . Köfteler biraz ince formda hazırlanmış ızgarada ayarı kaçınca biraz fazla pişmişti. Üstünde bol tereyağı ve sos olmasına rağmen of aman aman bir lezzet yakalayamadım maalesef. Köftenin yanında piyaz söyliyelim dedik piyaz porsiyonu 9 tl. Tam aradığımız piyaz tadı olmasa da bol yeşillikli piyaz marul salatası gibiydi. #KanGurular Fuat Ş.
Lezzet : Pideli köftesi İskender formatına yakın köfteler ince formdaydı ve biraz fazla pişmişti üzerinde bol tereyağı ve sos olmasına rağmen lezzet patlaması yaratmadı.
Pişirim : Köfteler ince olduğundan pişimine dikkat etmek lazım fazla pişmiş ve kuruydu.
Porsiyon Boyutu: Oldukça tatminkar, Pide ve yanında yoğurtla doyurucuydu.
Temizlik : Mekan oldukça ferah yüksek tavanlı ve tertemiz.
Servis Hızı : Yoğunluğun olmadığı bir saatte gittiğim için servis hızı sıkmadı.
Fiyat : Pideli köfte 23 tl. Fiyat yüksek ama porsiyon boyutu büyük tabakta pide yoğurt da olunca tatminkar. Piyaz 9 tl Piyaz da bol kepçe sayılır.
Galata Rıhtım Köftecisi - Karaköy
Karaköy'ün yeni mekanlarından biri olan bu köfteci Mumhane Caddesi üzerinde bulunuyor. Dedesi Şükrü Tekinel 1960'da Karaköy'de Gençlik Lokantası'nı açmış. 1961 yapımı Seni Benden Alamazlar filminde geçen bir sahnede bu lokanta kullanılmış. Filmde köfte servisi yapan kişi Şükrü Tekinel imiş. O dönem açtıkları mekanda şimdi olduğu gibi köfte haricinde sulu yemek çeşitleri de varmış. Mekan, ismini bulunduğu konumdan alıyor. Karaköy'de bulunan Rıhtım Caddesi ile Galata Şarap İskelesi sokağının isimlerini birleştirerek şimdiki ismi kullanmaya başlamışlar. Şimdiki yerleri ise ilk dükkan açtıkları sokağın diğer köşesi. Babası Ziyaeddin Tekinelin ardından mekanın 3. kuşak sahibi Tuncay Türkay Tekinel, Üsküp göçmeni bir aileden geliyor.. Mekan aile kökeninin gerektirdiği üzere Rumeli usulü köfte yapıyor.
Henüz bir yıldır faaliyette olan mekana daha önce akşam yemeği için gitmiş ve köftesini denemiştim. O gidişimde köfteyi orta karar bulmuştum. Uzun bir aradan sonra bu kez öğle yemeği için yine köftesini denemek istedim. Mekan civardaki çoğu işletme gibi öğle vaktinde epey yoğun oluyor. Köftenin haricinde mekanda zeytinyağlı çeşitleri ile çorba ve diğer sıcak yemek çeşitleri de sunuluyor. Ayrıca haftanın beş günü butik bir kahvaltının da sunulması mekanı klasik bir köfteciden ayıran özellikleri.
Masada hafif acı bir biber sosu da var. Piyazları ise havuç, marul, zeytin ve isteğinize göre soğan eşliğinde servis ediliyor. Porsiyon miktarı olarak tatminkardı ve fasulyeleri kararında haşlanmıştı. Köftelerin tadını önceki gelişime göre gelişmiş ve başarılı buldum. Gramaj olarak da doyurucu bir tabak geliyor. Eğer 1,5 porsiyon köfte yiyecekseniz piyazı ısmarlamamak daha makul olabilir. Köfteler meşe kömürü ateşinde Hasan Usta'nın emektar elleriyle pişiyor. Kendisi yaklaşık 40 yıldır köfte pişiriyor. Ateşin başında siparişleri yetiştirmekle uğraşırken kendisiyle kısa bir sohbet yaptım. Köfteler mekanda ortalama iki saatte hazırlanıyormuş. Bu konuda ustanın eli yılların deneyimi ile oldukça hızlanmış.
Mekanda açık ayran yok. Yörsan marka kapalı ayranları var. Tatlı olarak mevsimine göre kabak tatlısı, sütlaç ve sütlü kadayıf yiyebilirsiniz. Her gün 08:00 de açılan mekan, hafta içi 23.00'e hafta sonu ise 01.00 'e dek hizmet veriyor. Kredi kartı ile tüm yemek kartları geçerli. Genel görüntüsü ve geniş menüsüyle klasik bir köfteciden farklı bir yer. #KanGurular Erşen T.
Lezzet: Köftenin hemen hemen tamamı dana kıymasından yapılıyor. Sadece parlaklık vermesi için %5 kadar kuzu eti katılıyor. Harcında baharat kullanılmıyor. Sadece ekmek ve soğan var. Etler Balıkesir ve Afyon kökenli. Mükemmel değil ama lezzetli bir köfte yedim. Şeklen İnegöl köfteyi andırsa da kıvamı ondan daha yumuşak.
Pişirim: Köfteler kurutulmadan, kararında pişirilmişti.
Porsiyon Boyutu: Porsiyon köftede 6 adet köfte bulunuyor. Gramajı 170-180 gram kadar. Yanında püre ve biber turşusu ile servis ediliyor. Eğer yazın gelecek olursanız garnitürler domates ve yeşil biber olarak değişiyor. Doyurucu bir tabaktı.
Temizlik: Mekanda hijyen anlamında bir sıkıntı yaşamadım. Hatta çoğu yere kıyasla daha düzenli ve temiz bir mekandı.
Servis Hızı: Siparişimden kısa süre sonra önce piyaz ardından köfteler masaya geldi. Servisleri oldukça dinamikti.
Fiyat: Porsiyon ızgara köfte 17₺; kaşarlı köfte 18₺; piyaz 6₺. Gramaja, benzerlerine ve muhite kıyasla oldukça uygun bir fiyatı var. Köfte-piyaz-ayran menüsünü tercih ederseniz maliyet 26₺.
Diğer Köftecilere ait yazılarımıza ait linkler ======>
İstanbul'un En İyi Köftecileri
Link to read English meatball restaurants articles ======>
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 1
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 2
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 3
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 4
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 5
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 6
Best Grilled Meatball Restaurants of Istanbul
İletişim/Ulaşım
Adres:
Telefon: