22 Nisan akşamı Konuşankalemm'in davetiyle sertifikalı bir önolog olan Jean Luc ile şarabın nasıl tadılması ile ilgili bir workshop gerçekleştirdik. Klasik şarap tadımlarının aksine eğitim içerikli bir tadım olduğu için, şarap tadımından önce aromalı sular, alkol ve tanen tattık. Çalışmanın esas amacı tadım yaparken dikkat etmemiz gerekenler ve dilimizin hangi bölgelerinin, hangi tatlara göre tepki verdiğine dair bir farkındalık oluşturmaktı. Tadıma tuzlu su ile başladık. Sırasıyla ekşi, acı ve tatlı su tadımıyla devam ettik. Aslında ekşi ifadesi yerine asitli tabirini kullanmak daha doğru olur. Asiditenin önemi, yemek eşleştirmelerinde ortaya çıkıyor. Sadece üzümde bulunan tartarik asit, su ile hemen temizlenmiyor. Farklı tatlar dilin farklı bölgelerini uyarıyor ve alkol ile girdikleri etkileşimden ötürü beyinde farklı tepkiler yaratıyorlar.
Düşük oranda alkol içeren su ve tanen tadımı da yaptık. Tanen, ağzımızda burukluk yaratan, tükürük bezlerinizi kurutan bir tat. Soğuk iklimde daha kuvvetli olan tanen, şarabın yıllanmasıyla beraber yumuşuyor. Üzümün kabuğunu tek başınıza yediğinizde ağzınızda oluşan his yani burukluk, tanenden kaynaklanmakta. Üzüm kabuğu da kırmızı şaraba rengini verdiği için, kırmızı şarapta az yada çok tanen kaçınılmaz. Alkol ise asiditeyi dengeleyici bir unsur. Şarabın içim sıcaklığı düştükçe yumuşaklık artmakta. Soğuk alkolün içimi bu anlamda daha lezzetli olabiliyor. Tabii fazla soğuk olduğunda aromaların gölgelemesine izin vermediğimiz sürece. Sıcaklık arttıkça alkolün yakıcılığı da artıyor.
Şarabı kokladığınızda hangi aromalarla karşılaştığınızı tespit edebilmeniz için de bu aromaların kokusunu tanımak önemli. Bu bağlamda ek olarak yasemin, akasya, menekşe, misk, şeftali, ardıç vs. çok sayıda farklı aromayı kokladık. Dil dışında, burnun da koku farkındalığını arttırmak gerekiyor. Kokular, tadımın ilk adımını oluşturduğu için önemli. Önce koklayarak şarabın ne gibi aromalar içerdiğini anlıyorsunuz. Ardından yudumlayıp, hava ile temas ettirerek damağınızda bıraktığı lezzetleri analiz ediyorsunuz. Şarabın gövde ve asiditesini de yorumlamak, özellikle yemek eşleşmesi açısından önemli.
Umami şarapta önemli olan bir diğer kavram. Net bir tanımını yapmanın zor olduğu umami için özetle hoş bir aroma diyebiliriz. Kısa süreli pişirilmiş mantarın kokusu veya yemeklerde kullanılan bulyonların aroması umamiyi çağrıştırıyor. Şarapta lezzet arttırıcı bir fonksiyonu var.
Tadımın devamında beyaz, roze ve kırmızı olmak üzere üç farklı şarabı da denedik. Koku alma, ağızda gezdirme, oksijen ile teması arttırma ve şarabı içtikten sonraki algılar. Tüm bunlar üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Şarabın doğru ısıda servis edilmesi de çok önemli. Aromanın doğru algılanması için şarap türüne göre ısıtmak ya da soğutmak şart. Şarabın doğru ısıda servis edilmesi, aromasının doğru algılanmasını sağlıyor. Aksi takdirde çok sevdiğiniz bir şarap bile sizde çok kötü bir tat bırakabilir. Şarabı yudumladığınız sırada tadını daha iyi almak için dişleriniz arasından hava almak şart değil. Ağzınızda gezdirmeniz de yeterli.
Anatolian Vineyards, klasik ve ezber üzerine kurulu şarap eğitimlerinin aksine, senelerce Kavaklıdere Şarapları'nda danışmanlık yaparak Türk şaraplarına büyük katkısı olmuş Jean Luc'un tecrübe ve birikimi sayesinde verilen eğitim, daha eğlenceli, merak uyandırıcı ve beyinde yer edici. Jean Luc, Fransız fakat Türk eşi sayesinde Türkçesi mükemmel, bu anlamda hiç endişe etmenize gerek yok. Yardımcısı Şarapçı Kız'ın da (Winegirl) desteği oldukça başarılı.
Bu katıldığımız etkinlik, yaklaşık 2,5 saat süren eğitim ve tadımı içeriyordu. 10 saatlik daha kapsamlı eğitim ve tadım da gerçekleştiriyorlar. Yakında da Avrupa'ya Jean Luc rehberliğinde şarap turu organize etmeye çalışıyorlar. Bu tur da kesinlikle ilgi çekici.
Şarabı seviyor ve daha bilinçli tüketmek istiyorsanız, bu konuda çok bilgili ve eğlenceli Jean Luc'u yani Anatolian Vineyards'ı tavsiye ederiz... #KanGurular Erşen T.
We made a workshop on the evening of 22nd April on related with the tasting of wine directed by certificated enologist Jean Luc and with the invitation of Konuşankalemm. It was a tasting mainly educational content on the contrary of classical wine tastings. We tasted alcohol, tannin and aromatized waters before wine. The main aim of the workshop was the points take into account during tasting and create awareness related with reactions of our tongues according to which tastes. We started to taste with salty water. Then we continued with sour (acidic), bitter and sweet water. The importance of the acidity was emerging during food pairings. Tartaric acid which is only found in grapes does not clean instantly with water. Different tastes, stimulate different parts of tongue and due the reaction with alcohol create different reactions in brain.
We also tasted tannin and water with low rated alcohol. Tannin is a taste creating sourness in our mouth and drying the salivery glands. Tannin is more powerful in cold climates. It softens thanks to aging of the wine. The sourness composed from the eating of cover of the grape is result from tannin. The more or less tannin in red wine is inevitable in order to cover of the grape gave colour the red wine. Alcohol is a balancing factor for acidity. As the service degree of wine decrease, its softness increase. The drinking of cold alcohol could be more delicious in this sense. Of course you should not give permission to cloud the flavors. As the heat increase, the bitterness of the alcohol is increase.
To determine the flavors when you smell the wine it is important to recognize the smell of these flavors. We smelled different a lot of flavors like jasmine, acacia, violet, musk, peach, juniper. You should increase the awareness of nose except tongue. Flavors are important to compose the first stage of tasting. You understand what kind of flavors consisting the wine by smelling it firstly. Then analyze it by sipping and contact with air.
Umami is another important concept in wine. It is hard to make a clear define. We can shortly describe as a nice flavor. The short time cooked mushroom or the flavor of broth using foods resemble it. It has a flavor enhancer function for wine. We tried three different wines as white, rose and red. The smelling, shaking in the mouth, increasing the contact with air and the senses after tasting wine. We made a enjoyable conversation about these. It is also important serving the wine at right temperature. It is essential to heat or cool the wine according to its kind to feel the flavor in a right way. Otherwise, even your favourite wine could be felt as a very bad taste. You do not have to take air among your teeth during sipping the wine. You should just shake it in your mouth.
Education given by Anatolian Vineyards was more funny, intriguing and striking in the brain contrary to classic wine educations thanks to the experience and summation of Jean Luc. He is actually French but thanks to Turkish wife his Turkish was perfect. The support of his assistant winegirl was very successful. The event we attended was containing education and tasting along 2,5 hours. They were also applying a more extensive education taking 10 hours. They want to also arrange a Europe wine tour. If you like wine and want to consume with more conscious we advise Jean Luc. #KanGurular
Foto Galeri
İletişim/Ulaşım
Adres: Bağdat Caddesi Bulvar Palas Apt. A Blok No:299/7 Caddebostan Kadıköy/İstanbul
Telefon: +90216 4786913