Paşa Köfte Karaköy – Karaköy
Bir öğlen vakti epeydir aklımda olan ve denemek istediğim bu mekâna gittim. Gittiğim saatte hareketliydi. Dış masaların tümü dolmuştu. İç kısım ise kısmen doluydu. Paşa köfte ve piyaz sipariş ettim. Buna kısaca menü 1 deniyor. Mekân aslında Kılıç Ali Paşa hamamı altında 2000’lerin başında faaliyete başlamış. Sahibi Aydın Tunç. Hamam uzun bir yenileme sürecine girince 2010’da buraya taşınmış. Zaten ismini de hamamın isminde geçen paşa kelimesinden esinlenip koymuşlar. Yeni bir yer değil ama şimdiye dek dikkatimi çekmemişti. Bu durum, eskiden ön cephesinin kısmen duvar olmasından da kaynaklı olabilir. Sonradan ön cepheyi tümüyle cam yapıp açmışlar. Belediye de kaldırımı düzenleyince dışarı masa atmaya başlamışlar.
Son birkaç yıldır da menüsüne döner, çorba gibi çeşitler de ekleyerek gelişmiş ama ilk ortaya çıkması köfte ile beraber. Köfte tabağında pirinç pilavı, kızarmış patates, acı sos ve turşu 6 adet köfte ile beraber servis ediliyor. 150 gram civarında. Yancılarla beraber doyurucu bir porsiyon olduğunu söyleyebilirim. Klasik yancılardan ızgara domates biber koymuyorlar. Pilav lezzetli ama fazla yağlıydı. Köfte umduğumdan daha iyi. Mükemmel değil ama daha kötülerini de yemiştim. Şeklen İnegöl köfteyi andırıyor. Pişirimi başarılıydı. Dış katmanı hafif sertçe. Lezzeti fena değil. Sadece dana eti kullanıyorlar. Hayvanın belli bölgelerini değil her yerini kullanıyorlarmış. Harcında soğan, az miktarda karabiber, tuz ve kimyon bulunuyor. Acı sosu benim için biraz fazla acı ama abartı değil.
Piyaza gelirsek oldukça pratik hazırlanmış. Rende havuç, haşlanmış fasulye ve yeşillikler karıştırılmadan, yan yana konmuş. Üstüne de domates ve maydanoz parçaları. Masada zeytinyağı- sirke var zaten. Klasik piyaz gibi harmanlanmamış ama bol miktarda veriliyor. Fasulyelerin kıvamı da iyiydi.
Yakın zamana dek dikkatimi çekmeyen mekânın eskiden ön cephesinin çoğu duvarmış. Bu yüzden de saklı kalmış olabilir. Buzdolapları biraz küçükmüş gibi geldi. Tüm malzemeler yan yanaydı. Kavurma, peynir çeşitleri, çiğ köfteler vs. buna biraz daha çeki düzen vermeleri iyi olur. Vitrin sonuçta. Servis oldukça hızlı. Kalabalığa rağmen siparişimi kısa sürede hazırladılar. Ekip dinamik. Arada uğranılır. Pazar hariç her gün 07.00-22.00 arası açık. Kredi ve yemek kartları geçerli. #KanGurular Erşen T.
Lezzet: Yediğim en iyi köfte diyemem ama beklediğimden daha lezzetli buldum. Kömür ateşinin eksikliği hissediliyor.
Pişirim: Köfteler kurutulmadan ve yakılmadan pişirilmişti.
Porsiyon Boyutu: Porsiyon 150 gram civarında 6 adet köfteden oluşuyor. Doyurucu yancılarla beraber tatminkâr. Piyaz da bol kepçe sunuluyor.
Temizlik: Genel olarak temizlik açısından bir sıkıntı yaşamadım. Sadece vitrin bölümünü daha düzenli tutmaları gerekir.
Servis Hızı: Müşteri yoğunluğuna rağmen serviste bir yavaşlama olmadı. Ekip yoğunluğa alışkın olmalı. Siparişim kısa sürede hazırlandı.
Fiyat: Porsiyon köfte 19,5₺. Piyaz eklenip menü oluşturulursa 26,5 ₺. Fiyatlar oldukça makul.
Mirza Köftecisi – Bayrampaşa
Köfte dosyası yapılır da Bayrampaşa da bulunan Mirza köftesine gitmemek olur mu? Bu mekân yaklaşık 15 sene önce 2004 yılında polis emeklisi Karadağlı Saçir Kajevic tarafından açılmış sıcak samimi bir aile işletmesi olarak karşımıza çıkıyor. Mirza isminde bir oğlu var. Bir çok kaynakta Yıldırım Mahallesi olarak gözüken adresleri şu an Kocatepe, Avasköy Yolu Cad. No:67 şeklinde değişmiş. Sanırım bir yer değişikliği olmuş. Aile işletmesi dedim çünkü dükkânda Saçir Bey dışında çocukları, eşi çalışıyor.
Mirza köftecisini eski kaynaklardan şöyle bir incelediğimde bir menüsünün olduğunu hatta şuan ki çeşitlerinden çok daha fazla yemek, ızgara, salata ve tatlı çeşitleri olduğunu gördüm. Zamanla menüyü daraltmışlar belli ki. Hatta menü sorduğumda menü yok sadece çorba ve köfte çeşitleri var dedi kısa saçlı Alila. Nedenini sorduğumuzda biz köfteciyiz dedi. Ne kadar güzel ne olduğunu, ne yaptığını bilmek. Ailecek gittiğimiz mekânda köfte çeşitlerinin hepsini deneyelim istedik.
Köfteleri ağırlıklı dana etinden lezzet için biraz da kuzu eti kullanıyorlarmış. Porsiyonları 200 gram veriyorlar. Bizim Tekirdağ köfte tarzında bir köfteleri var cevapcici, yanında bir kaşık pilav ve domatesle geliyor tabi bir de acı köfte sosu da getiriyorlar. Pleskavica dedikleri içinde kuru et parçaları olan yassı bir köftesini porsiyonu 30₺ Kömür ızgara kullanıyorlar. Buraya özgü yaban mersini suyu istedim bardağı 4₺, bir de görüntüsü sosisi andıran, dışı kuzu bağırsağı olan baharatlı kobasita denilen köftelerini denedik. Kobasita köfteleri (Porsiyonu 35₺) baharatlı taze sucuğu andırdığı için bu tadı sevenlerin hoşlanacağı cinsten, pleskavica daha evvel Pendik’te bir Boşnak restoranında denemiştim kuru etin isli tadıyla gayet lezzetliydi. Cevapcici’nin porsiyonunda 10 köfte bulunuyor ve 20 ₺ gayet doyurucu. Buranın ekmekleri de tombik pide tarzında çok hoşuma gitti. Tüm bunlara eşlikçi olarak yine Balkanların meşhur soka adlı kaymaklı biber turşusunu denedik. Bol tuzlu ama iştah açıcı bir lezzet seviyoruz sokayı. Buraya gelenler ağırlıklı köfte için geliyor ya da et suyu çorba içiyor. Yemek sonunda tatlı çeşitlerine takıldı gözümüz ama garson bayan bizim tatlılar çok az şekerlidir ona göre diye bir uyardı ona rağmen 9 kat gofrete benzeyen karamelli bir gofret, bir sütlaç ve Saçir Bey’in yapımı taze köy sütü ve yumurtasından ürettiği ev dondurması söyledik. Hakikaten garson bayanın söylediği gibi hepsinin şeker oranı çok azdı. Ev dondurması dışında tatlıları bize hitap etmedi. Mirza köftecisinin açılış kapanış saati her gün için aynı 09:00-21:00, kredi kartı geçerli otopark sorunu pek yaşamadık yer bulunuyor. #KanGurular Fuat Ş.
Fevzi Hoca Balık & Köfte – Ümraniye
İstanbul'da tek şubesi bulunan Fevzi Hoca Balık & Köfte, Çırçır ormanı içi Trabzon Park denilen mesire alanının içerisinde. Burada Karadeniz kökenli olanlar da dahil bir çok mekan mevcut. Fevzi Hoca da bunlardan birisi. Burası yemyeşil bir ormanın içinde bulunduğu için Karadeniz'i de kısmen anımsatıyor, bu anlamda mekan güzel bir konumda. Yalnız şöyle bir dezavantajı mevcut. Araç ile gelirseniz, bu mesire alanına girmek için 8₺ ücret ödüyorsunuz. Mekanın önüne park ederseniz de 10₺ vale ücreti mevcut. Bunu göz önünde bulundurursanız iyi olur. Ben de bu durumdan dolayı, mesire alanının giriş kapısı yakınına aracı park edip kısa bir yürüyüş ile mekana ulaşmayı tercih ettim. Rampa olmasına rağmen orman havası alarak güzel bir yürüyüş oldu.
Fevzi Hoca, 1958 doğumlu Fevzi Cimşit tarafından kurulmuş bir mekan. 1973 yılında Trabzon H. Avni Aker Stadyumu önünde el arabasıyla köfte ve balık satarak bu işe başlamış. 3 Büyük şehirde bulunan şubeleriyle ve yaklaşık 150 çalışanı ile restoran sektöründe çalışmaya devam ediyor.
Burası adından da anlaşılabileceği gibi sadece köfte sunmuyor, bunun yanında balık da (Hamsi, mezgit, barbun, istavrit, iskorpit) pişirip servis ediyorlar. Balıklar günlük olarak Trabzon'dan getirtiliyor. Tereyağ ve peynir, Akçaabat'tan, Laz böreği ve burmalı tatlısı da Trabzon'dan geliyor. Tatlılar şubede fırınlanıp, şerbet ile tatlandırılıyor.
Ferah bir açık alanı mevcut, ormanın kenarına doğru güzel bir masaya yerleşiyoruz. Masalar beyaz örtülü, düzgün ve temiz. Bir porsiyon köfte ve piyaz sipariş ediyoruz. Açık ayranları yok. Biz de kutu ayran tercih ettik.
Siparişi verir vermez. Turşu ve kaygana masaya teşrif ediyor. Turşu fena değil. Kaygana bir türlü sevemedim. Bana her yediğimde yavan geliyor. Neyse siparişi beklerken oyalanmış olduk..
Esas siparişimiz olan köfte de masaya teşrif ediyor. Porsiyon oldukça büyük ve doyurucu. Yanında köz domates biber ve hazır patates ile servis ediliyor. Köftenin kıvamında pişmiş olduğunu söyleyebilirim. Benim tercihim açısından belki kurutmadan biraz daha kızarırsa daha iyi olabilir. Köftenin dokusu ve lezzeti güzel. Bazı Akçaabat köftelerinde olduğu gibi ağızda vıcık vıcık değil. Belki daha lezzetli bir et olsa, lezzet daha üst düzey olabilir. Piyaz bol yeşillik dışında yeterli porsiyon ve lezzette. Fasulyesi güzel, üzerinde dilim haşlanmış yumurta ve siyah zeytin ile gelmemesi bence eksiklik.
Hesap istediğinizde çay, burmalı ve meyve ikram edilmesi çok keyifli. Çay, bir Karadeniz mekanı için normal seviyede. Burmalıda iç malzeme belli belirsiz. Meyveler taze.
Yiyip içtiklerimizin tamamı 45₺ tuttu. Köfte ve piyaz fiyatları yüksek. Özellikle köfte. Gelen ikramlar ile kısmen dengeleniyor.
Bir dahaki gelişimize kahvaltı ve balıklarını denemek isteriz.. Çocuklu gelirseniz, mekanda çocuk oyun alanı da mevcut.. Her gün 9:00-23:00 saatleri arası açıklar. Kredi kartı geçerli. Alkol bulunmuyor. #KanGurular Gültekin U.
Lezzet : Köfte lezzetli denebilir. Kıvamı güzel. Bazı Akçaabat köftelerinde bulunan kıvam sorunu bunda yok. Piyazda fasulye artırılıp yeşillik azaltılırsa ve üzerine dilim haşlanmış yumurta ve siyah zeytin konulursa başarılı bir piyaz olabilir.
Pişirim : Kurutulmadan kıvamında pişirilmiş. Az daha kızarırsa daha iyi olabilir kanaatindeyim..
Porsiyon Boyutu: Porsiyon boyutu, gayet yeterli. Önünde ve sonunda gelen ikramlar ile doymamak imkansız.
Temizlik : Masaların açık havada olmasından kaynaklı bazı sorunlar var fakat ona rağmen temizlik yeterli görünüyor.
Servis Hızı : Mekan genel olarak boş sayılırdı. O yüzden serviste herhangi bir aksama olmadı.
Fiyat : Porsiyon köfte (Tahminen 250gr) 30 TL, tek piyaz 10₺, ayran 3₺, su 2₺. Köfte fiyatına bakıldığında oldukça yüksek. Önünde ve sonunda gelen ikramlar ile kısmen dengeleniyor.
Not : Köfte yazılarımız, mekan ve köfte içeriği ile alakalı detayları da içerdiği için mekanlardan bilgi almamızı gerektiriyor. Bu mekanda yetkili kişi tarafından bilgi verilemeyeceği söylendi. Bu durumdan, bazı ilave teknik detayları veremiyoruz..
Bakırköy Köftecisi – Bakırköy
1987 tarihinde açılmış olan Bakırköy Köftecisi, bu tarihten beri tek şube olarak hizmetine devam ediyor. Mekanın girişinde de yazdığı gibi köfteler, %100 yerli etten (Balıkesir ve Afyon bölgesinden) dondurulmadan günlük olarak hazırlanıyor. İçerisinde katkı olarak böbrek yağı ve soyanın olmadığı söyleniyor. Girişte bir de güzel bir yazı, öğrenciye indirimlidir (%10) deniyor. Bu uygulama da çok hoş, tebrikler..
Mekan tam bir mahalle arası lokantası. Giriş kısmı bol yazılı ve sloganlı, genel olarak salaş ama temiz. Girişte cam bölmeli kocaman bir ızgara, hemen karşısında kasa ve kasanın başında mekan sahibi Raci Bey. İçeride ahşap sandalye ve masalar, duvarda uzunca bir ayna ve yağlıboya istanbul tabloları. Mekanı bu şekilde tarif edebiliriz.
Menüde köfte haricinde ispir kuru fasulye, tavuk şiş ve but, piyaz, salata ve tereyağlı pirinç pilavı da bulunuyor. Mercimek çorbalarına çok güveniyorlar ve tatlı olarak da Kemalpaşa tatlısı sunuyorlar. Mekanın müdavimleri arasında rahmetli Tarık Akan da varmış.
Biz köfte ve piyaz sipariş ettik. Köfte, Sultanahmet köftesi tarzında. Hafif elastik. Yanında domates ve ızgara biberle sunuluyor. Lezzeti fena değil fakat harcında kullanılan ve hafif elastik olmasını sağlayan bir malzemeyi damağımda çok hissettim. Bu da etin tadını baskıladı. O yüzden köfteden tam keyif alamadım.
Piyazın fasulyesi lezzetli. Zeytinyağları güzel. Bu zeytinyağını ve limonu piyaza koyunca lezzet arttı. Genel olarak lezzet ortalamanın biraz üzeri diyebilirim.
Bir daha gelirsem mercimek çorba ve Kemalpaşa tatlılarını da denemek istiyorum. Mekan pazar kapalı, diğer günler 8:30-19:30 saatleri arası açık. Kredi kartı ve yemek kartları geçerli. Paket servisleri de var.
Sonuç olarak 1987'den beri hizmet veren bu mekanın köftesinin daha iddialı olacağını düşünmüştüm fakat biraz hayal kırıklığı oldu. Belki de şansıma bu şekilde denk gelmiştir. O yüzden sonraki zamanlarda köftesini bir daha denemeyi düşünüyorum. #KanGurular Gültekin U.
Lezzet : Etin tadını baskılayan harcındaki bir malzemeden dolayı lezzetli bir köfte yiyemedim. Onun dışında kıvamı güzel. Piyaz zeytinyağı ve limon takviyesiyle fena değildi. Piyazın olmazsa olmazı dilim haşlanmış yumurta ve siyah zeytin de konulursa başarılı bir piyaz olabilir.
Pişirim : Kurutulmadan kıvamında pişirilmişti.
Porsiyon Boyutu: Porsiyon boyutu, yeterli sayılabilir fakat doymak için çorba veya piyaz ile takviye etmekte yarar var.
Temizlik : Temizlik yeterliydi fakat öğlen gibi mekana girdiğimizde hala dükkanın ışıklarının kapalı ve karanlık olması iyi bir izlenim vermiyor. Sonradan ışıkları açtılar tabii..
Servis Hızı : Mekan genel olarak boş sayılırdı. O yüzden serviste herhangi bir aksama olmadı.
Fiyat : Porsiyon köfte (Tahminen 200gr) 17 TL, tek piyaz 8₺, çorba 5₺, tatlı 8₺. Köfte fiyatı uygun. Diğer ürün fiyatları ortalama denilebilir.
Köfte yazılarımız, mekan ve köfte içeriği ile alakalı detayları da içerdiği için mekanlardan bilgi almamızı gerektiriyor. Bu mekanda yetkili kişi tarafından yeterli zamanı olmadığı ve sorulara cevap veremeyeceği söylendi. Bu durumdan, bazı ilave teknik detayları veremiyoruz..
Altı Üstü Kırk Köfte - Üsküdar
Köfteci araştırmalarıma devam ederken karşıma Üsküdar’da 1,5 yıl kadar önce açılan ilginç isimli bir köfteci çıktı: Altı Üstü Kırk Köfte. Bu köftecinin farklı tarafı şu diyebilirim. Burası Boşnak köftesi yapıp sunuyor ama lokantanın sahipleri Boşnak değil. Serkan Bey Bayburt kökenli ve gastronomi konusunda sorgulayıcı bir ilgiye sahip. Bosna Hersek’e gidip köfte yedikten sonra Türkiye’de şimdiye kadar yediklerinden çok farklı ve güzel bir lezzet yediğini anlıyor ve bu lezzetin sırrının peşine düşüyor. Tabi kimse bu lezzetin sırrını onunla paylaşmak istememiş. O da kendi başına ben bir Bosnalı olsaydım bu köfteye neler katardım sorusundan yola çıkarak denemelere başlamış. Tonlarca köfte harcayarak ve yüzlerce tarif deneyerek kendisine göre en iyi tarife ulaşmış. Köfteleri harcamış dedim ama aslında o köfteleri ziyan etmemiş. Kendisine ait bir başka esnaf lokantasında sulu yemeklerde değerlendirmiş. Zaten mekânın adı da bu denemelerden ortaya çıkmış. Serkan Bey, köfte reçetelerini denettirdiği insanlarda bir detayı fark etmiş. Kırk yaşın üstü ile kırk yaş altı grubu insanların damak zevkleri çok farklı. Birinin sevdiğini diğeri beğenmiyor. Kırk yaş üstü klasik, aile usulü bir sunumdan hoşlanıyor. Kırk yaş altı grup ise daha ıslak ve yumuşak bir sunumdan hoşlanıyormuş. Her iki gruba da hitap edecek bir reçete geliştirmeye uğraşmış.
Karışık köfte tabağından istedim. Böylece tüm çeşitlerini denemiş oldum. Tabağın toplam gramajı 270 gram ve doyurucu bir tercih olduğu kesin. Bu tabakta cevabi, Mostar ve pljeskavica köfteleri var. Patates salatası, soğan ve biber turşusu eşliğinde sunuluyor. Ekmek olarak ise sarı buğdaydan üretilmiş bir ekmek veriyorlar. İçlerinde en çok hoşuma gideni Mostar köfte oldu. İçinde Hatay peyniri ve çemensiz pastırmadan oluşan bir karışım var. Kaşarlı köftelerden çok daha iyiydi. Cevabi köfte alıştığım silindir şekilde değil de klasik yassı köfte formundaydı. Esas şekli buymuş zaten. Pljeskavica tarifi ise biraz Türkleştirilmiş. İçinde müşteriler pek tercih etmediği için tütsülü et eklenmemiş. Köftelerin tümü yumuşak ve esnek bir yapıya sahipti. Bazı köftelerdeki lastik kıvamındaki dokudan epey uzak Lezzetleri de güzeldi. Sadece benim için biraz fazla yağlıydı. Kullanılan etin yağ oranına bağlı bir durummuş. Mevsime göre et az veya çok yağlı olabiliyormuş. Et, Balıkesir’den geliyormuş. Kol ve döş kısmından çıkan eti kullanıyorlarmış. Meşe kömüründe pişen köfteler sadece dana etinden oluşuyor. Kuzu eti kesinlikle katılmıyor. Çünkü kuzu etinin katılması köftenin kimyasal yapısını olumsuz etkiliyormuş. Serkan Bey’e göre köfte tamamen kuzu veya danadan hazırlanmalı. Birbiriyle karıştırılmamalı. Aslında Serkan Bey köfteden pek hoşlanmam, etçi adamım ben dedi. Neden köfte işine girdiğini sorduğumda ise sevmediğim bir şeyi sevdiğim bir formata getirirsem onu herkes beğenir diye düşündüm dedi.
Köftelere eşlik eden acı sos da farklı. Normalde 7-8 farklı sos yapıyorlarmış benim yediğimin içeriğinde enginar, kereviz, acı biber ve közlenmiş patlıcan varmış. Düzeyli bir acısı vardı. Serkan Bey klasik piyazı yavan bulduğu için Gaziantep’ten esinlenerek piyazı bir tür salataya dönüştürmüş. İçinde katı yumurta yok ama sulu ve lezzetli bir tadı var. Afiyetle yeniyor.
Burada tattığım en farklı şeylerden biri de köfte şurubu dedikleri meşrubat oldu. İçeriğinde demirhindi, kuşburnu, keçiboynuzu, hibiskus gibi pek çok farklı bitki varmış. Şarabın etle olan uyumundan esinlenerek bunu menüye eklemiş. İçeriğindeki bitkiler tümüyle doğal. Halıcılıkta boyası kullanılan bitkileri kullanmışlar. Oldukça rahat içimli, fazla mayhoş veya tatlı olmayan bir içecek.
Tatlı olarak ise güveçte sunulan irmik helvasını denedim. Üstüne hafifçe fındık serpilmişti. İrmik helvası düşkünleri mutlaka denemeli.
Mekânın duvarında asılı, çerçevelenmiş bir kül tablası dikkatimi çekti. Bu, lokantanın köfte konusunda ustalık düzeyine sahip olduğunu gösteren bir nişaneymiş. Bizdeki ahilik teşkilatına benzer bir dernek Sipad adı altında Bosna’da faaliyet gösteriyormuş. Ustadan çırağa geçen bu nişane, bu dernek aracılığıyla verilmiş. Bu lokantada köfteyi tadan bir çırak, rahmetli babasının yaptığı köftenin tadını alınca babasının vasiyetini yerine getirmiş ve bu nişaneyi hak eden bu mekâna vermeye karar vermiş.
Serkan Bey’in annesi ve kardeşleri de yemek sektörüne girmişler. Hatta bir kardeşi ABD’de restoran açmaya başlamış. Mekânda açık ayran bulunmuyor. Kredi kartı geçerli. Paket servisleri de mevcut. Pazar günü hariç her gün 21.00’e kadar açıklar. #KanGurular Erşen T.
Lezzet: Fazla yağlı olması dışında lezzet açısından başarılı bir köfte.
Pişirim: Köfteler kurutulmadan, yakılmadan içi sulu kalacak şekilde pişirilmişti.
Porsiyon Boyutu: Karışık tabağın porsiyonu 270 gram. 2 adet cevabi, birer adet Mostar ve Pleskavicadan oluşuyor. Yancılarıyla birlikte doyurucu bir tabak. Piyaz yumurtasız ama soslu bir şekilde sunuluyor. Porsiyonu normal.
Temizlik: Genel olarak temizlik açısından bir sıkıntı yaşamadım.
Servis Hızı: Akşam saatlerinde gitmiştim. Mekânda standart düzeyde bir yoğunluk vardı. Servis yeterince hızlıydı.
Fiyat: Karışık köfte porsiyon 31,5₺. Yine porsiyon olarak cevabi, Mostar, Pleskavica sırasıyla 22, 24 ve 22₺. Piyaz 8₺. Gramaja göre fiyatlar gayet makul.
Diğer Köftecilere ait yazılarımıza ait linkler ======>
İstanbul'un En İyi Köftecileri
Link to read English meatball restaurants articles ======>
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 1
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 2
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 3
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 4
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 5
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 6
Best Grilled Meatball Restaurants of Istanbul
Foto Galeri
İletişim/Ulaşım
Adres:
Telefon: