Tarihi Merkezefendi Köftecisi Rahmi Usta - Cevizlibağ
Tarihi Merkezefendi Köftecisi Rahmi Usta. Merkezefendi mahallesine geldiğiniz de birden fazla köfteci ile karşılaşıyorsunuz. Rahmi ustanın yeri Merkezefendi Camii'nin yanında yer alıyor. Merkezefendi Köftesinin temelleri 1917 yılında İsmet Tatlıdil'in İnegöl'de kurduğu geleneksel köfte lezzetine dayanıyormuş. Ailenin İstanbul'a gelmesi ile İsmet Bey'in oğulları Fahri ve Rahmi kardeşler Merkezefendi Camisi'nin yanında 1962 yılında ilk dükkanlarını açarlar. Köftelerinin lezzeti ve rayihası ile kısa sürede istanbul halkının beğeni ve takdirini kazanmışlar. Merkezefendi semtinin köfteyle bilinmesinin sebebi 1962 yılında açılan bu dükkandır. Bugün ise tarihi Merkezefendi Köftecisi bir mekan ismi olmaktan çıkıp markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyorsa ardında bir asra dayanan, üç kuşaktır devam eden köftecilik mesleği ve 50 yıldır aynı adreste hizmet vermenin deneyimi var. 2014'te bu bölge ciddi bir yenilenme geçirdi ve şimdiki halleri konak havasında. Merkezefendi Konakları. Tabii ki bu ün ayni isimde başka mekanların da açılmasına sebep olmuş. Sadece ustaların isimleri farklı. Mesela Tarihi Merkezefendi Köftecisi Ahmet usta. Ahmet usta için de Rahmi ustadan yetişti diyorlar. Ahmet ustanın mekanı daha kalabalık, Rahmi ustanın mekanına göre konumu daha avantajlı, ilk orası görülüyor. Rahmi ustanın köfteleri dana etinden yapılıyor lezzet konusunda çok başarılı porsiyonu 17 tl. dondurmalı irmik helvasını çok beğendim mutlaka denenmesi gerekenlerden 10 tl, piyazını da çok methettiler fakat aynı gün başka bir yerde de yediğimiz için piyazını tatmadım porsiyonu 7 tl. Burada açık ayran bulunmakta 3 tl.
Sonuçta burada köfte yerseniz piyazsız olmaz derim. En iyisi bu bölgedeki köftecileri deneyip kendiniz karar verin. Bence Rahmi usta:) #KanGurular Fuat Ş.
Köfteci Mustafa - Beyazıt
Kapalıçarşı’nın Mercan kapısından çıkınca, sola doğru kıvrılan dar yolu birazcık takip ederseniz, sol tarafta kalan sokaklardan birinde bulduk Köfteci Mustafa'yı. Dükkanın karşısında kaldırım tarafında masaya kurulduk, oldukça mütevazi salaş sayılabilecek tam bir esnaf lokantası tarzında bir mekan. Bu civardaki birçok mekana gore büyük sayılabilecek bir dükkan. Özellikle öğle saatlerinde çok yoğun oluyor daha sakin bir zamanda gitmenizde fayda var. Birer porsiyon köfte söyledik ve ortaya piyaz. Ekmekler mangalda kızartılıp geldi. Kuzu dana eti karışımı köfteler yumuşak içi sulu çok iyiydi porsiyonu 14 tl. Ortaya söylediğimiz piyazı biraz tatsiz buldum porsiyonu 6 tl. Limon ve sirkeyle takviye yapmama rağmen istediğim gibi olmadı. Fasulyeleri fazla dağılmıştı keşke köftesi kadar başarılı olsaydı. Eminönü Beyazıt civarlarındaysanız Bu mekanı özellikle köfte deneyimi için tavsiye ederim. #KanGurular Fuat Ş.
Tarihi Merkezefendi Köftecisi Ahmet Usta - Cevizlibağ
İlk olarak 1962 yılında duyulmaya başladı o meşhur köftenin, insanı büyüleyen kokusu, Merkezefendi sokaklarında... Derme çatma dükkanında bir masa ve 4 sandalyeyle başlamış köfteciliğe rahmetli Ahmet Usta. Uzun yıllar en güzel köfteyi, en güzel piyazı ve mis gibi ayranıyla sunmuş misafirlerine,
O günün bir masası onlarca masaya; 4 sandalye yüzlercesine dönüşmüş şimdi. Merkezefendi'deki restaurantı ve Zeytinburnu'ndaki şubesiyle…
Şimdi günde yüzlerce porsiyon köfte sunuluyor misafirlerine. Yıllardır değişmeyen lezzetinin sırrını anlatan iki cümlesi var; “Eti, yıllardır değiştirmediğim kasaptan alıyorum. Her etten köfte olmaz. Dananın kaburgası ve kuzunun boşluğu karışımından yapılmalı köfte. Pişirmesinin bile ilmi var.” Rahatsızlığı ve vefatından sonra işleri devralan oğulları Levent ve Bülent İLÇİ kardeşler; Ahmet Ustanın azmi ve emeğinin sayesinde bıraktığı bu emanet ile bu günlere gelmenin haklı gururunu yaşıyor. Köfte lezzeti kimine göre çok iyi kimine göre sıradan gelebilir ben ortalama bir lezzette buldum. porsiyonu 17 tl. açık ayran 3 tl, piyaz 7 tl. Burada her daim bir yoğunluk hakim. Ne de olsa buraya insanlar sadece köfte yemek için İstanbulun farklı bölgelerinden geliyorlar. Namı almış yürümüş.
Merkezefendi de iki tane tarihi köfteci var biri Rahmi usta, diğeri Ahmet usta. İkisini de deneyin kararı siz verin. En iyisi hangisi???? Bölgeye 3-4 senedir gitmeyenler epey şaşıracak. Merkezefendi konakları olmuş buralar, yenilenmiş. #KanGurular Fuat Ş.
Namlı Rumeli Köftecisi - Sirkeci
Namlı Rumeli Köftecisi’ne öğle vakti, yağmurlu bir havada gittim. Hocapaşa Sokak, her zamanki gibi kalabalıktı. Bu kalabalıktan mekan da nasibini almış. İç kısımda bir masaya oturdum. Birer porsiyon köfte ve piyaz ile özel ayran dedikleri bardakta köpüklü şekilde dolapta bekletilen ayrandan sipariş ettim. Açık ayran olması artı puan. Köftenin porsiyonunda (14₺) 6 adet var. 100 gram civarı. Sadece köfte yerseniz doymazsınız. Tombik ve sulu şekilde pişmişti ama ben biraz daha sulu tercih ederdim. Dışı biraz sert ve fazla pişmiş geldi. Az baharatlı köfte, dananın döş ve kol kısmından yapılıyor. Yağlı bir kıymadan yani. Etler Balıkesir'den geliyormuş. Kömür ateşinde pişiyor. Harcında ekmek yok. Lezzet iyi ama eşsiz değil.
Piyazdaki fasulyeler güzel haşlanmış. Hafif soğanlı, yumurtasız ve bol zeytinyağlı bir piyaz. Yemesi keyifli. Faruk Bey'in ısrarı üzerine az irmik helvası denedim. Oldukça beğendim. Fazla kavrulmamış ve kıvamlıydı. Köfteyi ekmekle beraber yedikten sonra yancıların ve tatlıların da katkısıyla uzun sure tok kaldım. #KanGurular Erşen T.
Çiçek Köfte - Karaköy
Çiçek Köfte, 1989’dan beri Karaköy’de faaliyette. Üç katlı mekanın adı köfteci olsa da menüsünde köfte haricinde de çok sayıda seçenek var. Öğlen yemeği için mekanın cızbız köftesini ve piyazını denedim. İnegöl ve kaşarlı köfte versiyonları da mevcut. Porsiyonunda 6 adet bulunan ince köfteler, kurutulmadan kömür ateşinde pişirilmişti. Mekan, öğle saatleri yoğun bir kalabalığa servise alışkın. Yine de siparişinizin gecikmesi veya karışması gibi sorunlar ara sıra yaşanıyor.
Köfteler lastik gibi olmadığı için çatalla bile bölünebiliyor. Zaten inceler. Lezzeti fena değil. Baharat baskısı yok. Köftenin malzemelerini soracak kişi ve vakit bulamadım. Bazılarına porsiyon az gelebilir ama yancılar durumu kurtarıyor. Çok acı olmayan bir sos, kıvamlı bir bulgur pilavı ve bir parça pide. Piyazı ise klasik piyazdan biraz uzak. Hafif acılı ve içine dilimlenmiş turşu eklenmiş. Farklı ama lezzetli. Piyazda yumurta ve yavanlık sevmediğim için beğendim. Klasik piyaz sevenler beğenmeyebilir. Köfte+piyaz + kapalı küçük ayran menüsü 20₺. Sadece köfte yerseniz 15₺ civarı bir fiyatı var. Akşamüstünden itibaren kapanan mekan denemeye değer. Özellikle siyah beyaz fotoğraflar ile süslü duvarları özgün bir hava veriyor. Bu arada sadece köfteci olarak düşünmeyin. Sulu yemek ve zeytinyağlı çeşitleri de var. Bana göre köftesinden çok diğer lezzetleri ile öne çıkan bir yer. Açık ayran yok. Kredi kartı geçiyor. #KanGurular Erşen T.
Galatalı Emre't Köfte - Galata
Galatalı Emre't Köfte. Galata kulesine çıkan ara sokakların birine saklanmış esnaf lokantası. Tünel'e doğru yokuşu çıkarken sağda lale motifli eski bir çeşme göreceksiniz. Buradan sağa sapıp yokuşu çıkmaya devam edince mekan karşınıza çıkıyor. Dekorasyonda Galata Kulesi vurgulanmış. Öğle saatleri genelde bir yoğunluğu oluyor. Genç sahibi, babasından aldığı seyyar köftecilik işini son 2 yıldır burada sürdürüyor. Yoksa 25-30 yıldır bu işi yapan bir aile işletmesi. Civar esnaf kapattığı için akşamüstüne dek açık. Köfteler dana döş ve kuzu eti karışımından hafif baharat ve az ekmek ilavesi ile sahibi tarafından hazırlanıyor. Ete göre lezzet değiştiği için her gelişte standart bir lezzet bulmak zor. Kömür ateşinde pişen köfteler, porsiyonda 5 adet (yaklaşık 150 gr.) olacak şekilde sunuluyor. Yanında hafif acılı biber sos, bulgur pilavı ve garnitür de var. Lezzeti önceki gidişlerime kıyasla zayıf buldum. Bu yüzden şansınıza kalmış. Piyazı bol domates ve soğanlı şekilde geliyor ama tadını oldukça yavan buldum. Zeytinyağı da durumu değiştirmedi. Köfte 12₺. Piyaz 4₺. Açık ayran yok. Kredi kartı geçiyor. Köfte haricinde çorba ve kısıtlı sayıda sulu yemek çeşidi de mevcut. Ekonomik ve samimi bir köfteci arayanlar düşünebilir. #KanGurular Erşen T.
Nakliman Köfte - Üsküdar
Üsküdar Doğancılar'ın ara sokaklarında küçük, samimi ve salaş bir köfteci, Nakliman. Eski boksör Cemal Bey, en son Balkan şampiyonu olduktan sonra bakmış bu ülkede şampiyon da olsan ekmek parası kazanman lazım sporu bırakıp gemilerde çalışmaya başlamış. Gemilerde çalıştıktan sonra da yerleşik hayata geçmek için köfte arabası ile macera devam etmiş. En son Doğancılar'da şuan ki bulunduğu yerde ufak bir dükkanı var. Duvarlar ve masalar eski hatıraları içeren fotoğraflarla dolu. Cemal usta, mangalının başında keyifle köftelerini pişiriyor. Eşi kasada, kızı mutfakta yani anlayacağınız burası tam bir aile işletmesi. Mekanına gelenleri müşteri değil de misafiri gibi ağırlıyor. Samimi ve içten.. Kendisi ile biraz iletişim kurduğunuz anda muhabbet aniden koyulaşıyor (Takk!). Köfte tarihinden başlıyor, köftenin nasıl olması gerektiğinden devam ediyor..
Gelelim köftelere; Cemal usta anlattığına göre yaptığı köftenin tarifi ve usulünü, gemilerde yemek yapan Mengenli aşçılardan öğrenmiş. Kısmen ince ev tipi köfte denebilir fakat tam bir kategoriye sokamadım. İki kere çekilmiş dana kıymaya biraz kuzu döş ilave edip ekmek ve çok az baharat ile uzun süre yoğuruyorlar. İçinde baharat olarak köfte baharı, kimyon ve tuz var. İncecik köfteler, odun kömürlü ızgarada küllü köz üzerinde kısa süre pişiriliyor. Köfte masaya, domates, tatlı soğan ve ızgara yeşil biber ile sunuluyor. Ayrıca porsiyon köfte ile birlikte masaya acıka tipi bir eşlikçi ve acı turşu biber de konuluyor. İlave olarak da köftenin olmazsa olmaz eşlikçisi piyaz siparişi veriyoruz.
Köfte tam kıvamında pişirilmiş fakat iki kere çekilmiş ve uzun süre yoğrulmuş bu köfte, pek benim tarzım değil. Yerken hoşuma gitmeyen hafif bir tat da aldım, neden kaynaklanıyor tam anlamadım. Eşlikçi gelen acıka lezzetli. İspir fasulyesinden yapılmış piyaz ise harika. Diriliği, lezzeti, içine konulmuş zeytinyağı hepsi on numara..
Haftanın her günü 6:00-20:00 saatleri arası açık. Kredi kartı geçerli. İçeride ve dışarıda oturma alanı mevcut. Çay ikramları var. Kendilerine ait bir açık ayranları yok. #KanGurular Gültekin U.
Lezzet : Köfte lezzeti maalesef umduğumun çok altındaydı. Piyaz, mutlaka tadılmalı.
Pişirim : Usta, ince köfteleri hafif küllü ızgarada tam kıvamında pişiriyor.
Porsiyon Boyutu: Yancı tabaklarla yeterli fakat tek başına köfte doyurucu olmayabilir. 1,5 söylemekte yarar var.
Temizlik : Temiz ve salaş bir mekan.
Servis Hızı : Köfteler ince olduğu için hızla pişiyor. Mekan çok yoğun değildi, siparişim hızlıca masaya servis edildi.
Fiyat : Porsiyon köfte 15 TL, ekmek arası 10 TL, Piyaz 8 TL. Köfte fiyatı, porsiyon çok doyurucu olmasa da uygun sayılabilir. Piyaz kaliteli fakat bir tık pahalı sayılabilir.
Ahmet Usta Islama Köftecisi - Kadıköy
Ako (Ahmet Köse ve Oğulları) kısaltmasıyla bilinen, tipik esnaf lokantası özelliği taşıyan bu tarihi mekana hafta içi bir akşam, kapanışına bir saat kala gittim. Hani bazı mekanlar zamana direnir, dekorasyonunu ve menüsünü pek değiştirmez. Burası da, bu özellikleri taşıyan tipik bir esnaf lokantası. Yemek tezgahındaki çatlamış cam dikkatimi çekti mesela. Yıllar sonra bile gelsem o camı aynı şekilde bulacağımı düşündüm. Giriş katında ocakbaşına en yakın masalardan birine oturdum. 3 farklı menü oluşturarak yemek seçimini pratik hale getirmişler. Menü ve piyaz sabit; içecek değişken. Açık ayran olmadığı için şıranın dahil olduğu menüyü seçtim. (28,5₺) İçecek eşliğinde piyaz da yiyecekseniz menü almak daha karlı. Şimdiye dek gittiğim köfteciler için de piyazı yumurta ile sunan tek köfteci burası oldu (çeyrek haşlanmış yumurta da olsa) Piyazda yumurta arayan biri değilim ama klasik piyaz sevenler sanırım bundan memnun olacaktır. Porsiyon köftede 150 gram civarında, 10 adet küçük köfte, toz biberli kemik suyunda ıslatılmış üç büyük ekmek dilimi ile servis ediliyor. Köftenin porsiyonu tek başına doyurucu olmayabilir ama o ekmek dilimlerini de yerseniz kesinlikle doyurucu. Kömür ateşinde pişen köftelerde baharat tadını pek hissetmiyorsunuz. Bu anlamda başarılı. Ocak başındaki ustalardan biri köfte ile ilgili sorularımı detaylı yanıtlamaktan kaçındı. Ancak köftenin sadece dana kıymadan yapıldığını özellikle vurguladı. Maliyeti arttırdığı için bazı köftelerde kuzu etinin kullanıldığına inanmadığını söyledi.
Kıyması bana biraz yağlı geldi ama lezzeti fena değil. Hani öyle çarpıcı bir lezzeti yok ama yine de yediriyor kendini. Bana göre buranın esas olayı adı üstünde ıslatılmış ekmekler. Sonuçta 50 yıldan fazla bir süredir ayakta kalabilmiş ve Kadıköy Çarşısı’nın sembol mekanlarından biri olmuş bir yer. Köfte haricinde sulu yemek ve çorba çeşitleri de mevcut. Köfte, yanında hafif acılı bir biber sosuyla servis ediliyor. Piyazın fiyatı biraz pahalı ama porsiyonu az değil. Fasulyeler diri kaldığı için bence başarılıydı. Masaya getirilen zeytinyağı ve sirke ile piyazı tatlandırmak size kalmış. Az soğanlı ve bol marullu şekilde sunuluyor. Az şekerli şıra ise oldukça hoşuma gitti. Ayranın alternatifi olarak bence köfteye yakıştı. Tatlı seçenekleri de çeşitli. Kabak tatlısı, kadayıf, Kemalpaşa, irmik helvası gibi seçenekler var ama menü sonrası denemeye yerim kalmamıştı. Mekan saat 22.00’ye dek çalışıyor ve Adapazarı stili ıslama köfteleri denemek isteyenler için eski seçeneklerden biri. #KanGurular Erşen T.
Lezzet : Köfte lezzeti beklediğimin biraz altındaydı. Piyazı, denemeye değer.
Pişirim : Usta, küçük köfteleri kömür ateşinde tam kıvamında pişiriyor. İçi hafif pembemsi kalacak şekilde.
Porsiyon Boyutu: Ekmeklerle yeterli fakat tek başına köfte doyurucu olmayabilir. Menü yemeyecekseniz 1,5 söylemek daha mantıklı.
Temizlik: Temiz ve eski bir mekan. Dekoru biraz yenilense daha da güzel görünecek.
Servis Hızı : Köfteler küçük olduğu için hızla pişiyor. Mekan akşam vakti olsa da yoğundu. Siparişim hızlıca masaya servis edildi.
Fiyat : Porsiyon köfte 17,5 TL ekmek arası 10 TL Piyaz 9 TL. Köfte fiyatı, bence makul Piyaz kaliteli fakat pahalı sayılabilir.
Köfteci Murat - Beşiktaş
İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Mecidiye Mahallesi’ne bağlı Eski Bahçe Sokak’ta yer alan Köfteci Murat, iki katlı kapalı ve açık oturma alanlarına sahip keyifli dekoruyla semte yakışır bir izlenim yaratmakta. Yolun cadde trafiğine kapalı olması uygun hava şartlarında özellikle açık alanda oturanlar için bulunmaz bir nimet. Sahibi Murat Bey, 1979 yılından itibaren babası Hasan Bey’in el arabasında başlatmış olduğu yolculuğu 2009 yılından beri şimdiki mekanında sürdürmekte. Sade ve şık dekoruyla keyif veren işletmede köfteler, kalitesinden ödün vermeden günümüze kadar gelmiş. Dana ağırlıklı ve kuzu karışımından elde edilen köfteler; tuz,yumurta ve maydanoz ile karışarak yapılmakta. Porsiyon köftede; sekiz adet köfte, közlenmiş biber, acı sos, bulgur pilavı, söğüş domates ve yeşil salatadan oluşan oldukça doyurucu bir tabak karşımıza çıkıyor. Köftelere eşlikçi olan piyaz tek kelimeyle on numara hazırlanmış. Fasulyeleri ağızda dağılacak şekilde muntazam pişmiş; domates, yeşil biber ve soğanla harmanlanıp sirkesi ve zeytin yağı bolca konulup kıvamında kırmızı pul biberle süslenmiş olarak masaya servis edilmekte. Açık ayranları olmadığından cam şişedeki Sütaş markalı ayranları mevcut. Haftanın her günü 11.00 – 24:00 arası açık olan mekanda kredi kartı ve yemek kartları kabul edilmekte olup paket servis yapılmakta. #KanGurular Ari D.
Lezzet : Köfte lezzeti ortalama. Piyaz kesinlikle denenmeli.
Pişirim : Usta,ince köfteleri ızgarada kömür ateşinde pişirmekte.
Porsiyon Boyutu : Porsiyon köfte yancılarlarla birlikte doyurucu.
Temizlik : Temiz ve şık bir mekan.
Servis Hızı : Köfteler ince olduğu için hızla pişiyor.Siparişlerimiz masaya hızlıca servis edildi.
Fiyat : Porsiyon köfte 16 TL, Piyaz 16 TL, Sütaş cam şişe ayran 3 TL.
Orjin Köfte – Gayrettepe
Mecidiyeköy, Büyükdere Caddesi üstünde yer alan Divan Oteli’nin tam arkasına denk düşen Öztürk Sokak ile çaprazındaki Ali Sami Yen Sokak’ın kesiştiği yerde, sarı-kırmızı ışıklı ağaçların altında, kaldırım kenarına sabitlenmiş sarı-kırmızı renklere bürünmüş bir minibüste hizmet veren Orjin Köfte’nin yaratıcısı Adem usta 1994’ten beri kalitesinden ödün vermeden günümüze kadar gelmiş. Pazar günleri hariç saat 18.30 – 24.00 saatleri arasında açık olup paket servis için sabit bir telefon hattına sahipler. Kredi kartının geçmediği Orjin Köfte seyyar olmasına karşın kurumsal bir yapıya sahip. Ayak üstü yemeyi tercih etmeyenler için minibüs etrafında bulunan taburelerin olması da gayet yerinde olmuş. Genellikle ekmek arası tercih edilse de porsiyon olarak da servis mevcut. Siparişinizi verirken ekmeğinizin arasına soğan ve acı konulup konulmayacağının sorulması birçok yerde göremeyeceğimiz incelikte doğrusu. Köfteyle birlikte ızgarada pişen soğan, yeşil biber, domates ve maydanoz uyumlu birer eşlikçiler. Köfteler az miktarda kıvırcık kuzu ile birlikte dana etinden oluşmakta. Baharat kullanılmayan köfteler yedikten sonra rahatsızlık vermemekte. Yarım ekmek içinde 5 adet köfte bulunmakta ki yeterli ve doyurucu. Yaklaşık dört aydır yanında olan Süleyman Bey de yardımcılığını yapmakta. Açık ayranları yok. Eker marka kapalı ayran mevcut. Severek işini yapan Adem usta eskiden, şimdi yıkılmış olan, Ali Sami Yen Stadı’nda Galatasaray maçının olduğu günlerden zamanımıza aynı lezzeti bizlere taşımakta. #KanGurular Ari D.
Lezzet : Köfte lezzeti ortalama altı.
Pişirim : Usta, köfteleri sac ızgarada pişirmekte.
Porsiyon Boyutu : Ekmek arası köfte doyurucu.
Temizlik : Temiz ve salaş bir mekan.
Servis Hızı : Köfteler hızlı pişmekte. Siparişiniz hemen hazırlanmakta.
Fiyat : Yarım ekmek köfte 14 TL, kaşarlı köfte 15 TL, sac kavurma 15 TL, kaşarlı sac kavurma 16 TL, ayran ve gazlı meşrubatlar 3 TL
Can-u-Can Köfte - Beylikdüzü
Can-U-Can Köfte & Izgara , Beylikdüzü ilçesinde 2 şube ile hizmet veriyor. Bu sene TÜRES (Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği) eliyle yapılan oylamadan Türkiye’nin en iyi köftecisi seçilmiş. Beylikdüzü Migros’un arka tarafında yer alan ilk şubesine gittik. Bir çarşı girişinde köşebaşında yer alıyor. Köfte haricinde ızgara çeşitleri de sunuluyor. Kilo işi ve porsiyon seçeneklerinin yanında çiğ olarak da bu ürünleri alabiliyorsunuz. Etler Trakya bölgesinden yerli besi. Köftenin yüzde 85’i et , gerisi ekmek ve baharattan oluşuyor. Lezzet olarak beni çok tatmin etmedi, Beylikdüzü’ne kalkıp gelmeye değecek kadar değil ama yakın civardaysanız uğranabilir. Köftenin yanında ezme ve turşu ikram ediliyor. Porselen tabakta sunulan köftenin altına ekmek konmuş olsa çabuk soğuması önlenebilirdi. Yanında aldığımız piyazda daha iyi bir zeytinyağı ve içinde yumurta olsa daha lezzetli olabilirdi. Açık ayran bulunmuyor. Silivri Arslan marka kapalı kutu ayran sunuluyor. Yoğurduğunu da sevdiğim iyi bir marka. #KanGurular Erdi K.
Lezzet : Beklentimi karşılamadı, özel bir lezzeti yok.
Pişirim : Umduğum gibi sulu değil, sıkı bir köfteydi
Porsiyon Boyutu : Porsiyonda 6 köfte var, yaklaşık 200 gram geliyor
Temizlik : Hijyenden yana bir sıkıntı göremedim
Servis Hızı : Siparişlerimizden 10 dakika sonra köfteler geldi
Fiyat : Porsiyon köfte 16,50 tl
Osman Aga Serpme Köfte - Kozyatağı
Kozyatağı'nda tertemiz, modern bir köfteci, Osman Aga Serpme Köfte. Başarılı bir konsepti, lezzetli bir köfte tipiyle sunarak, köfteseverlerin kalbine giden yolu bulmuşlar. Mekan yaklaşık 1,5 senelik. Şimdiden özellikle öğlenleri, civardaki beyaz yakalıların kalbini fethetmiş. Biz ise bir hafta sonu öğlen saatlerinde mekana uğradık. Mekan boştu, bundan faydalanıp mekan ortaklarından Onur Bey ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Onur Bey, eski bir basketbolcu, ortağı ise kardeşi Bekir Yarangüme, milli basketbolcularımızdan. Ankara'nın serpme köfte konseptini alıp Edirne köftesini entegre etmişler, iyi de yapmışlar. Sevdiğim serpme köfte konseptini en sevdiğim köfte tipi olan Edirne köfte ile buluşturmuşlar. Öncelikle güzel fikir tebrikler.. Edirne köftesini neden çok severim? Kendisi tombiktir, içi sulu pişer, Edirne'nin lezzetli eti kullanılmıştır, ekmek yoktur, baharat azdır ve etin tadını sonuna kadar alırsınız.
Öncelikle mekan, çoğu ürününü Edirne'den alıyor. Mekanın ismi de buna dahil yani Osman Aga. Osman, rahmetli babalarının ismi. Aga ise Edirne'de çok kullanılan, saygı duyulan kimseler için kullanılan bir hitap. En önemli malzeme yani etleri, Edirne Kırkpınar'dan. Hazır olarak gelen kıyma her sabah mekandaki usta tarafından baharatlar ile karıştırılarak hazırlanıyor. Kendi yağı ile dengelenmiş kıyma, %100 dana eti. İçinde ekmek yok, tuz ve az miktarda kimyon ve karabiber var. Edirne köftesine lezzet veren esasında kırmızı Trakya soğanı, bahsi geçen soğan bu köftede de mevcut. Kıyma bir kere çekiliyor o yüzden çok gevşek değil, kıvamında bir yumuşaklığı var.
Köftelerinin sulu olarak pişmesini sağlayan başındaki usta ve biraz da ızgaranın mahareti. Izgara, sulu pişirebilecek sistematikte yapılmış. Köfteler, düşük ateşte meşe kömürü ile pişiyor.
Köftenin yanında ortaya serilmiş kağıt üzerinde taze ve iyi temizlenmiş yeşillikler sunuyorlar. Köfte haricinde az baharatlı sucuklarından da tercih edebilirsiniz. Patates kızartmaları hazır patates değil, ev yapımı ve tabii ki çok lezzetli. Mutlaka sipariş edin. İçecek olarak İstanbul'da çok az mekanda gördüğümüz Edirne'ye özgü hardaliye sunuyorlar. Aldığımız açık ayran için daha yoğun kıvamlı bir yoğurt kullanılırsa başarılı olabilir, onun dışında lezzeti zayıftı. Yağı köpüğe gitmiş gibiydi. Tatlı olarak Hayrabolu Tatlısı ve Hamsiköy Sütlacı sunuyorlar. Piyazları yok. Çay ikramları var. Çalışma saatleri, 10:00-22:00 saatleri arasında. Kredi kartı geçerli. #KanGurular Gültekin U.
Lezzet : Köfte lezzetli. Az baharatlı ve içeriğinde ekmek olmamasının buna katkısı büyük. Köfte yanında sunulan yeşillikler taze ve temiz.
Pişirim : Usta, tombik köfteleri tam kıvamında ve sulu pişirmişti.
Porsiyon Boyutu: Porsiyon boyutu, herkesi doyurabilecek miktarda değil. Ekmek ve yeşillikle ancak..
Temizlik : Temiz ve ferah bir mekan. Sunulan ürünler de öyle..
Servis Hızı : Mekan boştu, o yüzden hızı değerlendirmek zor. Usta yavaş ve itina ile pişirdiği için yoğun zamanda biraz beklenebilir.
Fiyat : Porsiyon köfte (Yeşillikler ile birlikte) 21 TL, Kızarmış patates 7 TL, Ayran 3,5 TL. Yeşillik ile sunulduğu için fiyatı değerlendirmek zor fakat köfte için fiyat biraz yüksek.
Kassab Köfte ve Döner- Moda
Moda Caddesi üzerinde yılların mekanı Kolombo Kebap’a komşu konumda olan mekana, bir Pazar öğleden sonrası gittik. Mekan ilk bakışta iki ayrı dükkandan oluşuyor gibi göründü bana. Aslında içeriden bağlantılı olan bir u harfi şeklindeymiş. İki kapılı, oldukça loş bir aydınlatmaya sahip mekan, köfteciden çok lüks bir et lokantası havası taşıyor. Gittiğimde oldukça kalabalıktı. Yer bulmakta zorlandık. Bazı masalar rakı açtırmıştı. Bilinen salaş köftecilerden çok uzak bir atmosfer.
Garsona köftelerin içeriğini sordum. Kasap köftenin % 80 dana %20 kuzu; diğer köfte çeşitlerinin ise %70 dana %30 kuzu bileşiminden oluştuğunu söyledi. Sarımsaklı ama az baharatlı olduğunu öğrendiğim kasap köfteden denemeye karar verdim. Köfte öncesinde bir eleman masaları dolaşarak patlıcan dolması ve içli köfte sunuyor isteyenlere. Bu açıdan ise sanki bir kebapçı edasında mekan. Ortama göre tuhaf geldiği ve köfteye odaklandığım için istemedim. Gavurdağı salatası ile piyaz da sipariş ettik. İkisi de bol malzemeli olarak kısa sürede teşrif ettiler masaya. Gavurdağı soslanmış şekilde geliyor. Piyaza ise masada isteğinize göre zeytinyağı limon suyu servisi yapılıyor. Bu açıdan hoşuma gitti. Fasulyelerin kıvamı da güzeldi. Kasap köfte tabağı sadece 2 adet köfte ile belirince önce hayal kırıklığına uğradım. Gözüm doymamıştı çünkü. Ancak köftelerin boyutu (toplamda 180 gram) büyük ve yancı desteği de küçümsenecek boyutta değil. Tane tane bir pilav, düzeyli acılıkta bir sos, pürüzsüz ve harika bir püre. Köfteler mini hamburger köfteleri şeklinde düşünebilirsiniz. Gramaj olarak adının hakkını veriyordu. Piyaz tabağı ise oldukça büyük bir porsiyondu. Soğanı ve sosu abartılmamış, zeytin ve yumurta ilavesi de vardı. Köftenin yanında ekmek niyetine dönerle de servis ettikleri ince ve yumuşak lavaşlar geliyor. Açık ayran yoktu. Klasik bir ayran tadıyla şişmemek için suyla yetindim. Köfteler hafif baharatlı ve sarımsaklı olduğu için yedikten sonra susatıyor. Yağlı bir kıyması var. Cızbız, inegöl, kaşarlı köfte çeşitleri bir de karışık köfte seçeneği var menüde. #KanGurular Erşen T.
Lezzet: Köftelerin unutulmaz bir lezzeti yok ama baharatı abartılmadığı için güzel yediriyor. Yağın varlığı kendini fazla hissettiriyor. Kıvamı kararında çok sert veya gevşek değildi.
Pişirim: Köfteler bana göre bir parça daha sulu kalacak şekilde pişebilirdi. Dış tabakası yanmadan güzel kızartılmıştı.
Porsiyon Boyutu : İki adet köfte sayıdan dolayı önce az gelse de yedikten sonra doyuruyor. Yancılardan hem pilav hem de püreyi çok beğendim. İnce lavaşlar da güzel yeniyor. Piyaz vs. yemeyecekseniz 1,5 porsiyon fazlasıyla yeter. Çok aç değilseniz mevcut porsiyonlar güzel doyurur. Piyazın porsiyonu ise büyüktü.
Temizlik: Modern ve seçkin bir ortamda hijyen açısından bir sıkıntı yaşamadım. Ambiyans gündüz vakti için bile fazla loş olduğu için kesin tespitte bulunmak zor :)
Servis hızı: Garsonlar güler yüzlü değiller ama hızlılar. Köfte öncesinde piyaz ve salata çabucak geldi. Ortam kalabalık olduğu için köftenin kısa süreli gecikmesi doğal. İstenmeden piyaza sos servisi yapılması artı puan.
Fiyat: Standart köftecilere göre pahalı. 180 gram kasap köfte 24₺, piyaz 14,50₺. Ama zaten burası standart bir yer değil. Biraz meyhane, biraz steak house havası taşıyor. Köftenin yancıları ve piyazın içeriği ile farklılık yaratmış. Fiyatının hakkını vermiş diyebilirim ama cüzdanı yormak istemiyorsanız buraya gelmeyin derim.
Diğer Köftecilere ait yazılarımıza ait linkler ======>
İstanbul'un En İyi Köftecileri
Link to read English meatball restaurants articles ======>
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 1
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 2
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 3
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 4
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 5
Grilled Meatball Restaurants of Istanbul - 6
Best Grilled Meatball Restaurants of Istanbul
İletişim/Ulaşım
Adres:
Telefon: