Ocak 2020 de yaptığımız 4 günlük Hatay gezisinin özetidir.
This is the summary of our 4-day Hatay trip in January 2020.
1- SALAH KEBAP
Et mabedi. Salahiddin usta kebabı zırhta çekip hazırlıyor. Lokal bir mekan. Acılı ve acısız kebap, kaburga ve kuzu şiş yedik. Hepsi nefis. Alkollü mekan. Şişe açtırıp bitiremezeniz bir dahaki gelişiniz için saklıyorlar.
The meat temple. Master Salahaddin prepares the meat with chopper. It is a local venue. We ate plain, hot kebab, ribs and lamb skewer all of them was delicious. Alcohol is available. If you finish your bottle after open it, they hide it for your next time.
2- HUMUSÇU NEDİM USTA
Salah Kebap’taki ustanın amcaoğlu. Adnan abi dükkanda güleryüzü ile karşılıyor. Humus, bakla ezmesi ve cevizli biber söyledik. Yine hepsi nefis. Humus için ayrıca Çayırcı ve İbrahim usta da öneriliyor. Kilo fiyatları çok ucuz.
The cousin of the master in Salah Kebap. Adnan Bey welcomes you with his smiling face. We ordered hummus, horse bean paste and pepper with walnut. Again, all of them was yummy. Çayırcı and İbrahim Usta are the other advices for hummus. Kilo prices are very cheap.
3- ÇINARALTI KÜNEFE YUSUF USTA
Hatay’ın en meşhur dükkanı. Pegasus’tan bilet alınca, yapmadan dönme kısmında bile buranın reklamı yapılıyor. Yıllar önce ilk gittiğimizde küçücük bir dükkanken, şimdi bulundukları avluda 1-2 yer daha alıp oturma kapasitesini genişlettiler. Közde künefe yapıyorlar. Az şerbetli, rahat yeniyor, önerilir.
The most famous venue of Hatay. Even Pegasus use this venue for advertisement. It was a tiny venue many years ago. Now they expanded the capacity by buying other places in the yard. They make kunafah in charcoal. It is not too nectary, easy to eat.
4- AFFAN KAHVESİ
Asıl ismi İnci Kıraathanesi ama Affan Kahvesi olarak biliniyor. Lezzet için değil de ambiyans için gidilecek bir mekan. Haytalı tatlısı ile meşhurlar. Çok sevilecek bir yanı yok. Çay bardağında servis edilen süvari kahve içmek için gidilebilir.
Its actual name is İnci Kıraathanesi but known as Affan Kahvesi. You can visit here for its atmosphere not the taste. They are famous with their dessert called Haytalı. It is not an extra ordinary taste. You can also visit here for the coffee called “süvari” serving in small glass.
5- MÜZEYYEN
Çarşıda, eski Antakya dar sokaklarında 8-9 ay önce açılmış bir restaurant. Konak ortasında avlu ve kapalı salondan oluşuyor. Avluda sigara içirtildiği için dumandan rahatsız olanları kapalı bölüme alıyorlar ama esas güzel kısım avlusu. Müzeyyen Senar’dan yürüyorlar. Kadehlerde şarkı sözleri, duvarlarda resimleri falan. Humus, zeytin salatası, çiğ köfte, arap cacığı, usta mezesi, fettah gibi mezelerden yedik. Aralarında mükemmel diyebileceğimiz yok. Sıralı kebap dediği sarma beyti, müzeyyen special dediği de bonfile içinde kaşarlı mantar. Eti epey kuruydu. Ortam için gidilebilecek bir yer olarak akılda kaldı.
It is a restaurant opened 8-9 months ago in narrow streets of Antakya. It consists a yard and closed saloon. You can smoke in the yard. The people bothering from this sit in saloon section. But, its nice section is yard. Their theme is Müzeyyen Senar. You can see her lyrics on the glasses, her pictures on the walls. We ate meze kinds like hummus, olive salad, Arabic cucumber-yoghourt, Fettah, steak tartar ala turca. None of them was perfect. The kebab called as sıralı kebab is actually beyti. Muzeyyen special is beef fillet with mushroom and kashar. Its meat was very dry. You can visit here only for its atmosphere.
6- RETROO CAFE
Eski Antakya sokakları tam kaybolmalık. Müzik sesine doğru gittik, plak gecesi yapılıyormuş. Burası da avlulu, eski bir konaktan bozma cafe. İsmi gibi retro bir ortam. Eski eşyalar, tvler, radyolar dekoru süslüyor. Hepsi satılık, isterseniz alabiliyorsunuz. Demleme kahveleri ve fena değil. Patlamış mısır getirmeleri de hoş bir hareket.
When we were walking in old streets, we heard the voice of music and found here. That night was record night. It has also yard. Its atmosphere is retro style like its name. Old stuff, TV sets radios. All of them are sale. You can buy them. They offer popcorn. Their roasted coffee is not bad.
7- VAKIFLI KÖYÜ ÇAY BAHÇESİ
Ülkede kalan son ermeni köyündeki tek çay bahçesi. Köyü görmeye gitmişken uğramanız önerilir. Süvari kahve, çay molası için ideal.
The only tea garden in the last remaining Armenian village in the country. I advise to visit when you go to see the village. It is ideal for süvari coffee or tea break.
8- HİDRO TESİSLERİ
Harbiye ve künefe denince ilk akla gelen yer. Künefesi 10 numara. Az şerbetli, Antakya merkezdekilere göre daha çıtır, kesin önerilerden.
It is the first place eating kunafah at Harbiye. Its kunafah is perfect. Not nectary and crispy according to central venues.
9- MİRİOĞLU KASABI
Böyle sini kebabına, kağıt kebabına böyle lahmacuna şapka çıkartılır. Zırh kıyması ve ete aroması geçmiş sebzelerin mükemmel uyumu. Mirioğlu bir kasap dükkanı aslında. Hazır bir ürün yok. Yiyeceğiniz ürün o anda taze taze hazırlanıyor, alt kattaki fırında pişiriliyor. Sini kebabı, kağıt kebabı, lahmacun. Menü bu. Lahmacun küçük küçük, kilo işi servis ediliyor. Hatay gezisi yapacak arkadaşlar, Mirioğlu ilk sıralara yazılmalı..
Not: Canımız Antakya Mutfağı etlerini, sucuğunu buradan alıyor.
You should tip one’s hat to such tray kebab, paper kebab, lahmacun. The perfect harmony of minced meat from chopper and veggies left their fragrance into meat. Mirioğlu is a butcher shop. The products are preparing at your order moment and cook in the oven located in the basement. Lahmacun is serving by kilo.
P.S. the restaurant Antakya Mutfağı in İstanbul buy its meat, soujouk from here.
10- GÜLER TATLICISI
Hatay'da künefeye alternatif tatlılar. Züngül (müşebbek, halka tatlısı), kireçte kabak ve şam tatlı yedik. Fiyatlar bedavadan biraz pahalı. Şam tatlısı hariç çok başarılı.
Desserts kind alternative for kunafah. Hatay'da künefeye alternatif tatlılar. We ate züngül (circle dessert), crispy pumpkin dessert, Şam dessert. Prices are almost free. Desserts are successful except last one.
11- MISIRLI DÖNER
Antakyalıların sevdiği soslu döner. Yandaki Abdo Döner’in sahibi Abdo Mısırlıoğlu amca buraya geçip soyadını bu dükkana vermiş. İşler biraz karışık yani. Daha önce Abdo’da yemiştim. Şimdi burayı denedim, böyle soslu dönerden pek hazzetmediğimi anladım. Antakya halkı seviyor, saygımız var.
The döner with sauce and like by local people. The owner of near shop (Abdo Döner), Abdo Mısırlıoğlu has moved here. He gave his surname to the shop. I ate it before at Abdo. Now I tried here but I decided that I do not like this kind of Wrap. Local people love it. I respect them.
12- TATLICI MARİ
Burası bir dükkan değil. Mari'nin evi. Eski Antakya sokaklarında bulunması biraz zor yerde (fotoğrafta telefon numarası var, tarif alabilirsiniz. Humusçu Nedim'in arka sokağı gibi) Kabak, ceviz, patlıcan, turunç ve kebbet (bergamut) tatlıları yapıyor. İstanbul'da hatırı sayılır yerlere ürünler buradan gidiyor. Feriye, Şekerci Cafer Erol, Medeniyetler Sofrası gibi. Sağolsun bize evin avlusunda çeşitlerden tattırdı. Ürünler mükemmel. Kabak yeni pişmişti, sıcacık götürdük. Siparişlerimizi de buradan aldık. Ceviz ve patlıcan efsane. Kilosunu 25₺ den aldık.
It is not a shop, the house of Mari. Its location is a bit hard to find, near Humusçu Nedim. (You can see the phone number in the photo). They made pumpkin, walnut, aubergine, bitter orange and kebbet (bergamot) desserts. Famous places of Istanbul (Feriye, Şekerci Cafer Erol, Medeniyetler Sofrası) buy products from here.we tasted the kinds. They were perfect. Walnut and aubergine are legendary. We bought them 25₺/kilo.
13- YARDIM SELÇUK GIDA
Uzunçarşı içinde bir esnaf. Emekli öğretmen bir abi işletiyor. Salça, peynir, nar ekşisi, zeytin, firik alışverişini buradan yaptık. Kargo ile peşimizden gönderdiler.
It is an artisanal shop in Uzunçarşı. A retired teacher manages it. We bought our local product shopping from here. They send us later.
14- FORA CAFE
Yine kaybolmalık Antakya sokaklarında antika dükkanını andıran bir cafe. Balat’taki Velvet ve Cafe Naftalin K.’yı andırıyor. Kahve ve salep içtik burada. Kapalı alanda sigara içiliyor. Çocuklu ve hassas olanlar için çok uygun değil.
It is a cafe looks like antique shop. It resembles Velvet and Naftalin cafes in Balat. We drank coffee and tea in here. It is smoking in closed are not appropriate for families with children and non-smokers.
15- KULE RESTAURANT
Hataylılar burayı çok seviyor. Kocaman bir salon, Hatay'ın yüksek bir noktasında, şehir manzaralı. Gittiğimiz akşam fasıl da vardı. Etli çiğ köftesi, ordövr tabağı, zeytin salatası güzel. Kazbaşı da lezzetli. Piliç ızgara dedikleri İstanbul'da Antakya Mutfağı'nda yediğimiz Harbiye tavuğun aynısı. Ne yalan söyleyeyim, Antakya Mutfağı'nda yediğim daha güzel. Peynirli irmik helvası buranın spesiyal tatlısıymış, söylenmeli. Adisyon son fotoğrafta.
16- GÜZELBURÇ TUGAY KASABI
Burası da efsane bir kasap. Yediğim en iyi humus buradaydı. Sarma beyti, ortasında kuşbaşı parçaları ile geliyor. Lahmacun ve tepsi kebabı da hayli güzel. Kesin gidilmeli.
17- KRAL KÜNEFE
Samandağ’a gidince buraya uğradık. Künefe daha çok börek gibiydi. İçinde pekmez varmış. Çok beğenmedim bu tarzı.
18- KONAK ANTAKYA
En çok tavsiye edilen akşam yemeği mekanı. Avlusu ağaçlarla kaplı eski bir Antakya evi. Nezih bir ortam var. Ortası atom biberli beğendi, Lübnan cevizli denen meze ve oruk epey iyiydi. Kaymaklı künefesini de denemelisiniz. Burası genel olarak biraz pahalı. İçeceklerden ıvır zıvıra fazla fiyat yazılmış. Adisyon son fotoğrafta.
19- SULTAN SOFRASI ANTAKYA KAHVALTI EVİ
Yöresel kahvaltı için öneririm. Kişi başı 35 tl. Serpme sunuluyor. Omleti tuzlu yoğurtlu söyleyin, çok çok iyi. Külçe, biberli ekmek, peynir çeşitleri ile iyi bir kahvaltı yaptık.
20- PETEK PASTANESİ
İskenderun’a gitme sebebi. Kömbe,künefe,Selanik gevreği,baklava 10/10 . Şeker komasına girmemek içten bile değil. Çok yendi burada.
21- HATAY GASTRONOMİ EVİ
Aslanlı konağın restore edilmesi ve büyükşehir belediyesinin katkıları ile hayata geçirilmiş bir proje. Selçuklu, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet gibi adlandırılmış ve özenle dizayn edilmiş odaları var. Haftaiçi günlük değişen yöresel Antakya yemekleri, haftasonu alakart menü var. Fiyatlar civardaki restorantlara göre çok uygun. Alkol servisi yok. Haftasonu gittiğimiz için yöresel sulu yemeklere denk gelemedik. Kaytaz böreği ve sarma içi ( kısır ) çok güzeldi. Tok karnına gittik, fazla bir şey yiyemedik ama tekrar gidersem kesin haftaiçi gideceğim #KanGurular #yiyomyiyomdoymuyom Erdi K.